Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
4. 7. 2017,
0.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

električni avtomobili model 3 Tesla

Torek, 4. 7. 2017, 0.04

6 let, 6 mesecev

Vrednost delnice Tesle letos zrasla za 69 odstotkov

Tesla razkriva težko pričakovano skrivnost: Prvi kupci bodo novi model 3 dobili že 28. julija

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Zdaj je postalo uradno: Tesla bo nove modele 3 prvim 30 kupcem predala konec meseca, do decembra želijo proizvodnjo povečati na 20 tisoč vozil mesečno.

Eden zadnjih predserijskih Teslinih modelov 3, ki so ga ujeli na cesti v Kaliforniji. | Foto: Eden zadnjih predserijskih Teslinih modelov 3, ki so ga ujeli na cesti v Kaliforniji.

Prvih 30 voznikov bo teslo 3 vozilo 28. julija

Pri Tesli v zadnjih tednih niso veliko govorili o pripravah v tovarni v Freemontu na začetek proizvodnje novega modela 3. Elon Musk je na Twitterju zdaj vendarle objavil, da bodo prvi kupci lahko v svoj težko pričakovani avtomobil sedli 28. julija. Takrat bodo pri Tesli predali prvih 30 vozil. Med kupci bodo predvidoma zaposleni v Tesli, njihovi partnerji in podobno. Prvi serijski avtomobil bodo predvidoma izdelali že ta petek.

Musk je še razkril, da so od ameriških pristojnih organov dobili vsa dovoljenja za začetek proizvodnje in da se bo ta začela celo predčasno. Avgusta nameravajo izdelati sto avtomobilov, septembra pa že več kot 1.500. Proizvodnja bo rasla eksponentno, napoveduje Musk. Že decembra bodo predvidoma izdelali 20 tisoč teh električnih avtomobilov.

Tesla za zdaj ostaja pri zelo minimalistični notranjosti novega avtomobila. Že konec meseca nas čaka pogled v dokončno serijsko različico vozila. | Foto: Tesla za zdaj ostaja pri zelo minimalistični notranjosti novega avtomobila. Že konec meseca nas čaka pogled v dokončno serijsko različico vozila.

V enem letu želijo petkrat večjo proizvodnjo svojih vozil

Model 3 je ključni avtomobil za razvoj in uveljavitev Tesle v svetovni avtomobilski industriji, ki se je prav zaradi uspeha Muska v zadnjih letih obrnila v smer hitrejšega razvoja elektromobilnosti. Samo letos je vrednost delnice Tesle zrasla za 69 odstotkov, zagotovo pa svojega vrha še ni dosegla. Če bo avtomobil upravičil pričakovanja, Teslo največji poslovni in prodajni uspehi šele čakajo. Družba iz Palo Alta v Kaliforniji je letos v prvem četrtletju izdelala 25 tisoč avtomobilov, že prihodnje leto pa jih želijo na ceste spraviti pol milijona.

Tesla je model 3 razkrila lani spomladi in takrat je v nekaj dneh več kot 370 tisoč ljudi vplačalo po tisoč evrov (oziroma dolarjev) za rezervacijo svojega avtomobila.

Prvi kupci tesle 3 bodo lahko izbirali le barvo karoserije in tip platišč, saj želijo pri Tesli čim hitreje zagnati proizvodnjo. Model 3 bo v ZDA (brez subvencij) stal od 35 tisoč dolarjev (cene za preostale trge še niso znane) in imel z enim polnjenjem okrog 345 kilometrov realnega dosega. Pri Tesli obljubljajo manj kot šest sekund pospeška do sto kilometrov na uro, prostor za pet potnikov, naskakovali pa bodo tudi pet zvezdic na varnostnih testih. Avtomobili bodo opremljeni tudi s sistemom Autopilot.
Ne spreglejte