Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
9.39

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

SUV SsangYong korando SsangYong

Sreda, 16. 6. 2021, 9.39

2 leti, 10 mesecev

Ssangyong

Svež začetek za "poceni" korejske avtomobile #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Ssangyong korando e-motion | Foto SsangYong

Foto: SsangYong

Korejski Ssangyong je začel proizvodnjo električne različice koranda. Znamkin prvi avtomobil bo pomagal uresničiti nove cilje glede elektrifikacije in imel pomembno vlogo pri obstoju znamke. Prihodnje leto bo na ceste zapeljal novi električni SUV, ki ga napoveduje atraktivna skica.

Korando e-motion ima enako arhitekturo kot korando z motorji notranje zgorevanje, a z drugačnim zunanjim oblikovanjem daje jasen signal, da ga poganjal električna energija. Je pa korejski proizvajalec z začetkom proizvodnega svojega prvega električnega modela začrtal pot tudi za drugi električni model, J100, ki bo na ceste zapeljal prihodnje leto in bo duhovni naslednik velikega športnega modela musso.

Na evropskih cestah avgusta, v Sloveniji malenkost kasneje

Ker so že zagnali proizvodnjo, bodo prvi primerki na evropske ceste zapeljali že avgusta letos, a bo zaradi vsesplošnih težav z dobavo polprevodnikov ta vsaj prvih nekaj mesecev omejena. Na začetku ne bodo na vrsto prišli vsi trgi, med njimi tudi ne Slovenija. Prvi avtomobili naj bi na naše ceste zapeljali nekaj mesecev kasneje.

Korando e-motion je prvi korak v prenovljenem načrtu o eko mobilnosti, ki bo pomagal iz težav izkopati tega proizvajalca. Lansko leto so namreč v Koreji vložili zahtevek za stečaj, očitno težav po prevzemu leta 2010 ni mogel rešiti niti avtomobilski velikan Mahindra. Z novo usmeritvijo želijo pridobiti nove investitorje, ki bodo zaupali v uspeh novega načrta.

Kljub razkritju ostajajo pri Ssangyongu skrivnostni glede pogonskega sklopa. V preteklosti so sicer omenili, da bo imel avtomobil vgrajen baterijski paket z zmogljivostjo 61,5 kilovatne ure, kar naj bi zadostovalo za 420 električnih kilometrov po zdaj že starem merilnem ciklu NEDC. Na uradne podatke pa bo treba očitno še nekoliko počakati, tudi na realno izmerjen doseg po merilnem ciklu WLTP.

S to skico Ssangyong napoveduje svoj drugi električni model J100. | Foto: SsangYong S to skico Ssangyong napoveduje svoj drugi električni model J100. Foto: SsangYong

Ne spreglejte