SiolNET. Avtomoto Novice
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ford

Spremembe pri Fordu: iz Indije v Evropo, zdaj spet nazaj?

0,16

termometer

Ford Indija | Ford je že prenehal proizvajati svoja vozila v Indiji in se je prav tako umaknil s trga, a zdaj iz ZDA prihajajo informacije, da bi se lahko vrnil in tam začel proizvodnjo električnih avtomobilov. | Foto: Ford
Ford je že prenehal proizvajati svoja vozila v Indiji in se je prav tako umaknil s trga, a zdaj iz ZDA prihajajo informacije, da bi se lahko vrnil in tam začel proizvodnjo električnih avtomobilov. Foto: Ford

Potem ko so pri Fordu pred štirimi meseci uradno potrdili, da se po 30 letih umikajo iz Indije in tam zapirajo tovarno, zdaj iz ZDA prihajajo informacije o spremembi teh načrtov. Ford bi rad v Sanandu, mesto leži v pokrajini Gudžarat v zahodnem delu Indije, v tamkajšnji tovarni so zdaj izdelovali motorje, začel proizvodnjo električnih vozil, ki bi jih izvažali v druge države.

Ford ima v Indiji dve tovarni, zdaj pa bi radi v eni od njih začeli proizvodnjo električnih avtomobilov, ki jih bodo izvažali na pomembnejše trge. Na vprašanje, ali podjetje morda razmišlja tudi o prodaji električnih avtomobilov v Indiji, je tiskovni predstavnik Ford India dejal, da "trenutno ni bilo posebnih razprav o tem, vendar to ni izključeno iz razmišljanja o prihodnosti".

Do leta 2030 bodo v električno tehnologijo vložili 30 milijard dolarjev

Ford se bo še bolj aktivno vključil v globalno revolucijo, ki jo prinašajo električni avtomobili. Kot so potrdili že v preteklosti, bodo do leta 2030 v električna vozila in baterijsko tehnologijo vložili 30 milijard dolarjev (26,5 milijarde evrov). Z ohranitvijo proizvodnje v Indiji bi si Ford pustil priprta vrata za prodajo vozil na tem trgu, kjer so imeli do odhoda le dvoodstotni tržni delež. Kar dve desetletji so se trudili ustvariti dobiček, a jim ni uspelo. Izguba je znašala okoli dve milijardi evrov.

Poleg tega imajo pri Fordu že izkušnje z izdelavo vozil v Indiji in njihovim izvozom v ZDA in Evropo. Ker oba trga pri električnih vozilih v zadnjem obdobju zelo rasteta in bosta zaradi okoljskih ciljev rastla še kar nekaj časa, je logično, da bi Ford rad izkoristil cenejšo delovno silo, ki je na voljo v Indiji. "Ford bo moral dokazati, da je lahko Indija cenovno konkurenčna za izdelavo električnih vozil, zato bodo morali velike naložbe nameniti lokalni dobavni verigi.

Ford Indija tovarna protest Avtomoto Fordov odhod iz Indije spremljajo protesti #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin