SiolNET. Avtomoto Novice
2,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zaključek DP v reliju v Idriji

Sponzor "Luka Dončić", bogati nemški princ in Slovenci s strastjo do ovinkov

2,99

termometer

Rok Turk | Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 R5) dirkata še zadnjič letos in po prvem dnevu vodita na reliju v Idriji. Tako sta vozila na hitrostni preizkušnji v Žireh, ki je bila zelo prijetna popestritev relija.  | Foto: Uroš Modlic
Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 R5) dirkata še zadnjič letos in po prvem dnevu vodita na reliju v Idriji. Tako sta vozila na hitrostni preizkušnji v Žireh, ki je bila zelo prijetna popestritev relija. Foto: Uroš Modlic

Strast do avtomobilskega dirkanja kljub nezavidljivim pogojem je med Slovenci še kako živa. Na zadnjem reliju sezone pred domačini častni krog za prvaka Roka Turka, ki doma v enakovrednem dirkalniku (skupaj z mediji in gledalci) čaka resnejšega tekmeca. Med udeleženci dirke tudi bogati nemški princ in spet tudi Boris Požeg s pokroviteljskimi napisi spletne strani Luke Dončića.

Danes se bo v okolici Idrije in Žirov zaključilo letošnje državno prvenstvo v reliju. Naslovi državnih prvakov so bili večinoma podeljeni že pred zadnjo dirko, ki pa je kljub temu privabila 63 posadk in tudi nekaj zanimivih imen. Na domačih cestah bosta favorita Idrijčana Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i2o R5), ki ta konec tedna stiskata pesti tudi za tovarniško ekipo Hyundaia na svetovnem prvenstvu.

Pomemben cilj Hyundai Motorsporta so tudi uspehi na nacionalni ravni. Letos so s Turkom prvič vknjižili slovenski državni naslov v reliju. | Foto: Gregor Pavšič Pomemben cilj Hyundai Motorsporta so tudi uspehi na nacionalni ravni. Letos so s Turkom prvič vknjižili slovenski državni naslov v reliju. Foto: Gregor Pavšič Ko Avbelj ostane doma, Turk nima resne konkurence

Letošnje državno prvenstvo v reliju je bilo s sedmimi prireditvami zelo dolgo in ne ravno po merilu žepa povprečnega slovenskega avtomobilskega dirkača. Sezona je bila po eni strani v znamenju prevlade Turka in sovoznice Kacinove, ki sta že dva relija pred koncem sezone postala tretjič zaporedoma državna prvaka, prav tako pa tudi po "rojstvu" njunega dostojnega tekmeca Boštjana Avblja (škoda fabia R5). Ta je v razvrstitvi slovenskega prvenstva dobil dva relija, le v Železnikih pa je moral priznati premoč Turku.

Če je slovensko državno prvenstvo v zadnjih letih v vse večji medijski osami in zato tudi gledalcev na hitrostnih preizkušnjah ni toliko kot nekoč, bi bil neposreden dvoboj Turka in Avblja prihodnje leto z dirkalnikoma R5 kot nalašč za popestritev državnega prvenstva. Tesni dvoboji in resnejše rivalstvo privabljajo medije in gledalce, Avbelj pa se je letos s svojim slogom vožnje že dokazal kot ljubljenec občinstva.

Boris Požeg in Jernej Korpar v najeti škodi fabii R5, njen dizajn pa tudi v slogu Luke Dončića. | Foto: Gregor Pavšič Boris Požeg in Jernej Korpar v najeti škodi fabii R5, njen dizajn pa tudi v slogu Luke Dončića. Foto: Gregor Pavšič

Avtomobil nemškega princa, ki je bil včeraj na reliju v Idriji še najbližje Turku. | Foto: Gregor Pavšič Avtomobil nemškega princa, ki je bil včeraj na reliju v Idriji še najbližje Turku. Foto: Gregor Pavšič

Danes še šest hitrostnih preizkušenj, po 30 letih reli spet tudi v Žireh

Včeraj so posadke na reliju v Idriji odpeljale prve tri hitrostne preizkušnje, danes jih bo na sporedu še šest. Po 30 letih se je reli vrnil v Žiri, kjer so v osemdesetih letih organizirali reli takratnega republiškega prvenstva Slovenije. Danes bosta tako po trikrat potekali hitrostni preizkušnji iz Ledin nad Spodnjo Idrijo proti Brezovici pri Žireh ter iz Dol nad Idrijo proti Godoviču.
Albert von Thurn und Taxis je nemški princ in eden najbogatejših Nemcev

Eden najzanimivejših udeležencev relija v Idriji je nemški princ Albert von Thurn und Taxis. To je nemška plemiška družina, ki je ena najbogatejših v Nemčiji. Bili so ena izmed ključnih družin v poštnih storitvah v Evropi v 16. stoletju in vse do konca Svetega rimskega cesarstva. Bili so lastniki številnih pivovarn, gradili so tudi gradove. Danes družina prebiva v gradu St. Emmeram v Regensburgu.

Princ Albert, ki je za reli v Idriji najel škodo fabio R5, je star 36 let. Od leta 1990, ko je umrl njegov oče, so ga večkrat uvrstili na seznam najmlajših svetovnih milijarderjev. Prvič se je na tem seznamu znašel že pri osmih letih. Danes je poslovnež in tudi občasni dirkač.

Zanimiva alternativa so še vedno tako imenovani proto dirkalniki. Karoserija modernega avtomobila na tehniki mitsubishi lancerja. V tem polu vozita Darko Peljhan in Matej Čar. | Foto: Gregor Pavšič Zanimiva alternativa so še vedno tako imenovani proto dirkalniki. Karoserija modernega avtomobila na tehniki mitsubishi lancerja. V tem polu vozita Darko Peljhan in Matej Čar. Foto: Gregor Pavšič

Reli postaja vse dražji: slovensko prvenstvo z odličnim dirkalnikom stane več kot 100 tisoč evrov

Na kaj dosti širši enakovredni vrh državnega prvenstva ne gre računati, saj je reli tudi na državni ravni zelo drag. Najem dirkalnika R5 za celotno sezono slovenskega prvenstva stane več kot 100 tisoč evrov. Denarnih nagrad ni, tudi resnejših pokroviteljev ni veliko.

Turku prek koncernske usmeritve pomaga slovenski uvoznik Hyundaia in Idrijčana je na reliju v Novi Gorici spodbujal tudi Andrea Adamo, direktor Hyundai Motorsporta. Adamo ta konec tedna v Kataloniji vodi eno ključnih bitk za naslov svetovnega prvaka v reliju med proizvajalci. Če bo Hyundai osvojil prvi naslov, bo to dober znak tudi za nadaljnji razvoj dirkalnikov R5 in podporo programom, kot je Turkov, na nacionalnih ravneh.

Pogon na en par koles po meri Slovencev: prvak spet Novak, izzivalcev je veliko

Dostopnejše je dirkanje z avtomobili s sprednjim pogonom. To so dirkalniki R2 in najem takega za celo sezono stane od 30 do 40 tisoč evrov. Marsikateri evro je odvisen od ambicij posadke, porabljenih gum in podobno. Tim Novak (opel adam R2) je letos (tudi s podporo slovenskega uvoznika Opla) drugič prvak tega kakovostnega razreda. Oplova prihodnost v motošportu je sicer precej negotova in tudi Novak kariere predvidoma ne bo nadaljeval z oplom. Eden najboljših avtomobilov tega razreda je nova ford fiesta R2 s turbom motorjem. Prihodnje leto bo tak dirkalnik na osnovi novega 208 predstavil tudi Peugeot.

Novaku tekmecev v Sloveniji resnično ne manjka. Letos mu je bil najbližje Jernej Fakin s peugeotom 208 R2 (v Idriji ne nastopa), prav tako pa tudi vse hitrejši Simon Mlinar, Marko Grossi, Jan Medved, Simon Rončel in drugi.

Veliko večino prijavljenih posadk še naprej tvorijo predvsem zanesenjaki, ki se vselej zahvalijo svojim prijateljem, znancem in sorodnikom. Njihov dirkaški program je pogosto družinske narave. | Foto: Gregor Pavšič Veliko večino prijavljenih posadk še naprej tvorijo predvsem zanesenjaki, ki se vselej zahvalijo svojim prijateljem, znancem in sorodnikom. Njihov dirkaški program je pogosto družinske narave. Foto: Gregor Pavšič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin