Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 4. 2018,
6.58

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,01

16

Natisni članek

Volkswagen ZPS tožba

Ponedeljek, 9. 4. 2018, 6.58

6 let

Koliko denarja bi lahko v primeru uspele tožbe dobili lastniki vozil? #video

Pravniki: Slovenec vrne avto, Volkswagen nakupno ceno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,01

16

Več kot šest tisoč Slovencev se je pridružilo tožbi proti koncernu Volkswagen, ki v Evropi odklanja plačilo odškodnin zaradi prevar s spornimi dizelskimi motorji. V primeru uspešne tožbe bi lastnik avta dobil razliko med nakupno in zdajšnjo ceno vozila.

8. septembra 2015 je ameriška agencija za okolje EPA objavila, da je Volkswagen priznal vgradnjo in uporabo opreme za prilagajanje vrednosti izpustov (defeat device) v avtomobilih z dizelskim motorjem, da bi na ta način ustrezali zakonsko določenim vrednostim v ZDA. Takšna oprema namreč zazna uradni testni cikel, ki je precej drugačen od običajne vožnje, zato motor med testom preklopi na poseben režim delovanja, med katerim so količine izpustov ustrezno nižje. Med običajno vožnjo so ti avtomobili zato v zrak izpustili tudi do 40-krat več dušikovih oksidov (NOx) kot v laboratoriju. | Foto: Reuters 8. septembra 2015 je ameriška agencija za okolje EPA objavila, da je Volkswagen priznal vgradnjo in uporabo opreme za prilagajanje vrednosti izpustov (defeat device) v avtomobilih z dizelskim motorjem, da bi na ta način ustrezali zakonsko določenim vrednostim v ZDA. Takšna oprema namreč zazna uradni testni cikel, ki je precej drugačen od običajne vožnje, zato motor med testom preklopi na poseben režim delovanja, med katerim so količine izpustov ustrezno nižje. Med običajno vožnjo so ti avtomobili zato v zrak izpustili tudi do 40-krat več dušikovih oksidov (NOx) kot v laboratoriju. Foto: Reuters

"Volkswagen je v ZDA izplačal 15 milijard dolarjev odškodnin, v Evropi niti centa," poudarjajo na ZPS. | Foto: Reuters "Volkswagen je v ZDA izplačal 15 milijard dolarjev odškodnin, v Evropi niti centa," poudarjajo na ZPS. Foto: Reuters Volkswagen naj povrne nakupno vrednost vozila, a koliko kupec dejansko dobi?

Tožbo proti Volkswagnu je vložila družba Financiralright iz Nemčije, ki je poleg slovenske enako storila še za nekatere druge evropske potrošniške organizacije. Za ta korak so se po besedah predstavnikov Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) odločili, ker Volkswagen odklanja kakršnokoli plačilo odškodnin. Skupinska tožba obenem odpravlja tveganje za posameznika.

"Zahtevamo povračilo nakupne vrednosti vozila," poudarja Christopher Rother iz Hausheld Berlin. Če je nekdo kupil audija za 40 tisoč evrov, bi morali v zameno za avto ta denar dobiti nazaj. Pomembna je tudi zdajšnja vrednost vozila, saj bi lastnik dejansko dobil le razliko med nakupno in zdajšnjo ceno vozila.

Odvetniki poudarjajo, da je to izhodišče in da trenutno ne morejo komentirati dejanskega izplena tožbe.

"Čas za tožbo je še letos do konca leta. Predvidevam, da bo Volkswagen počakal do konca leta in bodo nato pripravljeni za poravnavo," meni Rother.

Video: Planet TV

Volkswagen skupno toži 6.024 Slovencev

Do začetka letošnjega januarja se je v Sloveniji tožbi pridružilo 6.024 lastnikov avtomobilov s spornim motorjem, ki lahko prihaja od znamk Volkswagen, Audi, Seat in Škoda. Glede na število prebivalcev oziroma Volkswagnovih strank je slovenski delež precej večji od nemškega.

Tožbo so vložili pri okrožnem sodišču Braunschweig v Nemčiji, ki je glede na sedež koncerna Volkswagen pristojno za odločanje. V postopku bodo morali uporabiti slovensko materialno pravo. Tožbo so vložili 29. marca letos in to je bila tretja takšna potrošniška tožba. Prvo so vložili lani novembra (15 tisoč potrošnikov iz Nemčije), nato pa še podobno tožbo za dva tisoč potrošnikov v Švici.

Predstavniki odvetniških družb iz Zveze potrošnikov Slovenije, ki stojijo za tožbo Slovencev proti Volkswagnu. | Foto: Gregor Pavšič Predstavniki odvetniških družb iz Zveze potrošnikov Slovenije, ki stojijo za tožbo Slovencev proti Volkswagnu. Foto: Gregor Pavšič

Tri četrtine strank v Sloveniji opravilo servisni ukrep, a pojavlja se vprašanje garancij

Vozil koncerna Volkswagen s spornim motorjem je bilo precej tudi v Sloveniji. Po podatkih uvoznika znamke, podjetja Porsche Slovenija, so obvestili več kot 55 tisoč svojih strank. Do danes so izvedli 76 odstotkov celotnega servisnega ukrepa, kar Slovenijo uvršča v zgornjo tretjino evropskih držav. V Slovenijo sicer še vedno prek sivega uvoza prihajajo rabljena vozila s spornim motorjem EA189, za katere servisni postopek še ni bil opravljen.

"Avtomobili niso bili v skladu s predpisi. Vsa ta vozila bi morali umakniti iz prometa. V Nemčiji bi bilo to 2,7 milijona vozil, a to bi bilo neizvedljivo. Nemška vlada je iskala drugo rešitev, torej le umik nedovoljene naprave za prirejanje izpustov. Motorji imajo višjo porabo goriva in življenjska doba motorja se skrajša, po nadgradnji programske opreme pogrešamo tudi garancijo. Če se zgodi okvara, je skoraj nemogoče dokazati povezanost z nadgradjo na servisu," poudarja Rother.

"Potrošnikom vsaj 65 odstotkov morebitne odškodnine ..."

"Če bo sodišče oškodovanim potrošnikom prisodilo odškodnino ali bo prišlo do (sodne ali zunajsodne) poravnave s VW, bomo potrošnikom nakazali najmanj 65 odstotkov zneska prisojene ali s poravnavo dogovorjene odškodnine. S preostankom bomo plačali stroške kampanje, odvetnike in stroške sodišč. Kupcem ne bo treba plačati nobenih drugih pristojbin, prav tako ni nobenih drugih stroškov," obljubljajo pri ZPS.

Kdo stoji za izvedbo tožbe?

Do potencialne odškodnine so upravičeni lastniki vozl znamk VW, Audi, Škoda in Seat z 1,2-, 1,6- in dvolitrskim dizelskim motorjem EA189. V poštev pridejo motorji, ki so jih vozniki kupili oziroma najeli pred 18. septembrom 2015.

Odvetniški del skupinske tožbe izvaja nemška podružnica odvetniške pisarne Hausfel, lokalni partner je Odvetniška družba Kavčič, Bračun in partnerji iz Ljubljane.

Praktično izvedbo zagotavlja družba Financialrights, za pokrivanje stroškov pa skrbi sklad Burford German Funding.

Ali je skupinska tožba Slovencev proti Volkswagnu upravičena?

  • Da
    78,58 %
    1020 glasov
  • Ne
    21,42 %
    278 glasov
Oddanih 1298 glasov

 

Ne spreglejte