Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
18. 6. 2020,
0.30

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

8

Natisni članek

Honda honda jazz hibridni avtomobili

Četrtek, 18. 6. 2020, 0.30

3 leta, 10 mesecev

Novo v Sloveniji: honda jazz

Slovencem spet majhen avto, ki obljublja prostorske čudeže #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

8

Honda jazz | Četrta generacija honde jazz. Od prve leta 2001 je zrasla že za 21 centimetrov. | Foto Gregor Pavšič

Četrta generacija honde jazz. Od prve leta 2001 je zrasla že za 21 centimetrov.

Foto: Gregor Pavšič

Honda jazz je nadvse zanimiv avtomobil, ki v marsičem kljubuje avtomobilskim prodajnim trendom. Ta štiri metre dolg model ima namreč s praktično prilagodljivostjo notranjosti tudi čisto pravi družinski značaj. V Sloveniji bo stal od 22 tisočakov, a letos jim bo k nam uspelo pripeljati le 15 vozil. Vse bo poganjal hibridni pogon.

Jazza izdelujejo v osmih tovarnah in desetih državah. V Slovenijo jih bodo pripeljali iz Japonske. | Foto: Gregor Pavšič Jazza izdelujejo v osmih tovarnah in desetih državah. V Slovenijo jih bodo pripeljali iz Japonske. Foto: Gregor Pavšič To je četrta generacija Hondinega avtomobila, ki so ga začeli izdelovati leta 2001. Po svetu je bil za Japonce uspešen. Prodali so jih 7,5 milijona, v Sloveniji v teh 19 letih 2.486.

Po modelu C-HR zdaj prek novega jazza postopno umika klasične bencinske in dizelske pogone. Jazza bo poganjal le še hibridni pogon, ki združuje 1,5-litrski bencinski motor (72 kW) in dodatni elektromotor (80 kW). Pogon je zelo podoben tistemu v modelu CR-V. To pomeni prenos brez klasičnega menjalnika, vozilo ves čas (tudi ob vožnji zgolj z bencinskim motorjem) vozimo v eni prestavi.

Prvi Hondin hibrid je bil leta 1999 model insight. Leta 2002 so hibridni pogon prvič ponudili v Evropi, leta 2011 prvič v jazzu.

Honda namerava do leta 2030 po svetu dve tretjini avtomobilov prodati z elektrificiranim pogonom. V Evropi bodo tak pogon že do leta 2022 dobili vsi glavni modeli.

Moderen v notranjosti in tanjša stebrička A

Na zunaj jazz težko skrije japonski izvor in precej neevropsko usmerjeno oblikovanje, v notranjosti pa je avtomobil zelo dobro prečiščen, moderen in tudi iz vidika materialov zelo všečen. To velja že za volanski obroč, prav tako za nadgrajeni infozabavni vmesnik z osrednjim zaslonom.

Hvalimo dobro preglednost z voznikovega sedeža, kar je posledica občutno tanjših stebričkov A.

Dobra preglednost iz voznikovega zornega kota | Foto: Gregor Pavšič Dobra preglednost iz voznikovega zornega kota Foto: Gregor Pavšič

In tudi zelo všečen volanski obroč | Foto: Gregor Pavšič In tudi zelo všečen volanski obroč Foto: Gregor Pavšič

Zadnji sedeži iz jazza naredijo majhnega enoprostorca

Ena od ključnih prednosti jazza je prilagodljivost zadnjih sedežev. Rezervoar za gorivo so potisnili še nekoliko naprej, zato je mogoče zadnje sedeže pospraviti v ravno dno, pri tem pa se spodnji sedalni del pomakne še naprej. Prav tako je mogoče sedeže pospraviti navpično, tako da lahko voznik za prtljago uporabi celotno notranjo višino avtomobila.

Ob podrtih sedežih ima lahko prtljažnik tega štirimetrskega avtomobila od 304 do 1.205 litrov prostornine.

Za hibridnega jazza v Sloveniji vsaj 22 tisočakov

V Sloveniji bo jazz na voljo s tremi paketi opreme. Cene teh se začnejo pri 22 tisočakih, vmesni stane vsaj 23.890, najvišji pa 26 tisoč evrov. Zaradi omejitev pri dobavi vozil iz Japonske, ki jih je še zaostril položaj ob epidemiji novega koronavirusa, jim bo letos pri Hondi uspelo v Slovenijo pripeljati le 15 jazzov.

Takšna je prilagodljivost sedežev druge vrste. | Foto: Gregor Pavšič Takšna je prilagodljivost sedežev druge vrste. Foto: Gregor Pavšič

Honda jazz | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Za štiri metre dolg avtomobil zelo zgledna prostornost za potnike v drugi vrsti. | Foto: Gregor Pavšič Za štiri metre dolg avtomobil zelo zgledna prostornost za potnike v drugi vrsti. Foto: Gregor Pavšič

Honda jazz | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Zanimiva rešitev držal za pijačo ob robu armaturne plošče | Foto: Gregor Pavšič Zanimiva rešitev držal za pijačo ob robu armaturne plošče Foto: Gregor Pavšič

Honda jazz | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Honda jazz | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte