SiolNET. Avtomoto Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikati in analitiki zaskrbljeni zaradi združitve General Motorsa in PSA-ja

3

termometer

Namigi, da bi ameriški General Motors lahko prevzel francoski koncern PSA Peugeot-Citroen, odmevajo tako med sindikati kot analitiki. Napovedujejo velika odpuščanja.

Peugeotova družina naj bi zagotovo prodala večinski delež

Sindikati so pričakovano zaskrbljeni nad položajem, ki ga za zdaj še neuradno napovedujejo. Peugeotova družina naj bi zagotovo prodala svoj večinski delež v koncernu PSA, vprašanje je le še končni kupec. Ker se pogajanja s kitajskim Donfengom niso uspešno končala, je najresnejši kandidat za prevzem prav General Motors. Američani so trenutno sedemodstotni lastnik PSA-ja.

Sindikate skrbijo napovedana zaprtja tovarn in posledična odpuščanja, analitiki svarijo, da so družinske korenine v PSA-ju zelo pomembne za tržni položaj in prepoznavnost njihovih avtomobilov. Uradne potrditve pogovorov za zdaj še ni, vsi vpleteni tudi zavračajo namige, da bi bila nova generacija opel zafire v resnici le v nemške barve preoblečeni citroen C4 picasso.

Združitev pomeni odpuščanja

Če bi se zgodila združitev, bi bil to jasen namig, da bosta tako PSA kot General Motors v Evropi začela aktivno reševati svojo preveliko kapaciteto vozil. PSA-jeve francoske tovarne delujejo z 71-odstotno, Oplove nemške tovarne pa le s 66-odstotno zmogljivostjo.

Če bi delo tovarn prilagodili potrebam trga, bi morali pri PSA-ju odpustiti od osem do deset tisoč, pri Oplu pa štiri tisoč zaposlenih delavcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin