SiolNET. Avtomoto Novice
1,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šef Renaulta opozarja: cene mestnih avtov se bodo podvojile

1,60

termometer

Renault twingo | Zaradi prihoda novega emisijskega standarda Euro 7 se bodo mestni malčki z motorjem na notranje zgorevanje podražili, a po drugi strani tisti z električnim pogonom pocenili. | Foto: Gašper Pirman
Zaradi prihoda novega emisijskega standarda Euro 7 se bodo mestni malčki z motorjem na notranje zgorevanje podražili, a po drugi strani tisti z električnim pogonom pocenili. Foto: Gašper Pirman

V številnih evropskih državah so majhni mestni avtomobili umirjajoča vrsta. Vse več kupcev se raje odloča za mestne križance, a lani so kljub temu prodali 2,25 milijona teh avtov, zato si vsaj še nekaj proizvajalcev želi kos te pogače. Med njimi tudi Renault, ki ima že od nekdaj močne adute za natrpana evropska mesta, a pot naprej je polna ovir, predvsem birokratskih. Nov emisijski standard bo stopil v veljavo leta 2025, nove zahteve bodo pomenile nov izziv za proizvajalce, zaradi dodatnih rešitev pa se bodo cene močno povišale.

Luca de Meo, izvršni predsednik skupine Renault, se je v intervjuju za britanski Autocar razgovoril o številnih temah. Beseda je nanesla tudi na majhne mestne avtomobile iz razreda B in prihodnost vsaj ta trenutek ni svetla. S trenutnimi cenami in razvojnimi stroški bodo kmalu postali neprofitni oziroma nadaljnji razvoj ne bo več ekonomsko upravičljiv. Toda stvari bi se lahko obrnile na bolje, a le pod enim pogojem.

Renault twingo electric ZE Avtomoto Idealen drugi domači avto? "Slovenec" zna presenetiti. #foto

Kdor ne želi na elektriko, bo moral globoko seči v žep

''Cena za čiščenje motorja na notranje zgorevanje je visoka. Potrebuješ filter trdnih delcev, ki je izdelan iz platine, rodija in drugih dragih stvari, pa naj gre za clia s ceno 15 tisoč evrov ali Mercedesov razred S za 120 tisoč evrov. Seveda, filter je pri razredu S nekoliko večji, vendar je odstotkovno gledano bistveno cenejši glede na to kaj si kupec lahko privošči. Življenje postaja vse težje za podjetja, ki izdelujejo majhne avtomobile,'' je povedal de Meo.

Novi predsednik skupine Renault ni želel konkretno govoriti o podrobnostih, toda zaradi prihajajočega emisijskega standarda Euro 7 bi se lahko cene mestnih avtov z motorjem na notranje zgorevanje podvojile. Kaj bi lahko bila rešitev? De Meo verjame v električni pogon, to naj bi bila tudi rešitev za nadaljnji obstoj mestnih avtov.

''Glede na naše izkušnje cena baterij upada približno 10 odstotkov na leto. Majhni električni avtomobili potrebujejo manjše baterije, zato so celo odstotkovno še cenejši kot družinski električni modeli. Majhnim avtom z motorjem na notranje zgorevanje cena raste, enako velikim električnim upada. Približuje se trenutek, ko se bosta cenovni krivulji prekrižali, v tej točki bodo električni avtomobili v Evropi postali bolj smiselni,'' je še pojasnil de Meo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin