Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2015,
18.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto

Sreda, 20. 5. 2015, 18.23

2 meseca, 1 teden

Renault Espace – avtomobilski vizionar z letalskimi geni v službi družine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Renault Espace, enoprostorski pionir pete generacije ponovno postavlja smernice. Novo poglavje uspešne zgodbe začenja okrepljen tudi z letalskimi geni in spremstvom filmske zvezde.

In kaj, če je pravo razkošje prostor?

Identiteta. Redkokatera avtomobilska znamka se svoje zaveda v tolikšni meri kot Renault. Uspešnost njihovega pristopa pri iskanju optimalne družinske izkušnje na štirih kolesih pa je dobesedno edinstvena v vsej avtomobilski pokrajini.

Danes Renault velja za sinonim cenovne zmernosti tesno povezane z uslužnostjo vsem, ki od avtomobila pričakujejo večopravilnost najvišje ravni. A brez revolucije, ki so jo Renaultovi vizionarji iz teorije v prakso pospremili leta 1984, ni šlo.

Takrat, pred enaintridesetimi leti, je Renault vozniku prvič ponudil tako imenovano enoprostorsko izkušnjo in v relativno togo avtomobilsko okolje umestil popolnoma nov avtomobilski razred. Svet je spoznal ime Espace.

S sloganom In kaj, če je pravo razkošje prostor? so miselnost družinsko naravnanih voznikov spremenili za zmeraj. To je bil začetek gradnje nove identitete za Renault, ki je v naslednjih treh desetletjih pametno izkoriščal prednosti in izkušnje z oranjem pionirske poti.

Evolucijsko zvezdo spremlja filmska - Kevin Spacey

Danes, štiri generacije pozneje, potrebe in želje družin razumejo bolje od tekmecev, stremenje v prihodnost in zvito spremljanje razvoja avtomobilskih trendov pa jih je, podobno kot pred več kot tremi desetletji, pripeljalo do ponovne spremembe načina pristopa. Novi Espace z evolucijo, ki je sklenila partnerstvo s prednostmi križancev, ostaja posebnež, prilagojen sodobnim družinam z aktivnim življenjskim slogom in dobrim poznavanjem sodobnih avtomobilskih smernic.

V prihodnost na krilih superlativov

Oblikovni in arhitekturni navdih je našel v aeronavtiki in takšne povezave ne jemljite zlahka. Pri snovanju kabine so pomagali celo Airbusovi inženirji, rezultat pa je ergonomsko popoln kokpit, ki je v enaki meri kot na voznika osredotočen tudi na sopotnika.

S sodobno zasnovano notranjostjo, zaradi katere se Espace jasno ločuje od klasičnih velikih enoprostorcev, prepriča v oblikovnem in ergonomskem smislu, dobro uravnoteženo celoto, ki ji dominira tako imenovana lebdeča sredinska konzola, pa lepo dopolnjuje še tehnološka dovršenost Renaultovega informacijskega vmesnika R-Link.

Obsežna in pomirjujoča varnostna mreža

Njegovo tehnološko naprednost nadgrajujejo tudi žarometi, ki svetijo z LED-tehniko, aktivni tempomat s samodejnim prilagajanjem prometu, sistem prepoznavanja prometnih znakov, opozorilnik pred nenamerno menjavo voznega pasu in opozorilnik naleta.

Ker premierno v vozilih Renault nastopata tudi barvni in v vseh svetlobnih pogojih izredno dobro berljivi prikazovalnik podatkov na vetrobransko steklo ter 360-stopinjsko prikazovanje okolice med parkiranjem s štirimi širokokotnimi kamerami, je Espaceu na varnostnem področju zares težko karkoli očitati. Omeniti pa velja še, da je Espace postal tudi mojster samodejnega parkiranja.

Panoramsko steklo, razkošje največjih, 660 litrov prtljažnika

Prostornost kabine je izredna, k dodatnemu občutku zračnosti pa prispeva tudi enormno, 2,8 kvadratnega metra veliko panoramsko steklo. Počutje v letalsko navdahnjenem ambientu je prvovrstno, sposobnost razvajanja potnikov na kateremkoli sedežu pa je kljub dejstvu, da z obsežnimi štirimi metri in 86 centimetri ne presega predhodnika, neverjetno.

Kabina je celo prostornejša, medosje daljše, potniki v drugi vrsti pa so zasuti z razkošjem največjih. Tretja vrsta (ob doplačilu Espace prevzame tudi vlogo sedemsedežnika) bo namenjena otrokom.

Z litri ne skopari niti bogato odmerjeni prtljažni prostor – vseh skupaj je v osnovi kar 660, s čimer bodo uslišane zahteve tudi najzahtevnejših družin, ob uporabi šestega in sedmega sedeža pa bo vseeno ostalo več kot zmernih 247 litrov.

Na cesti je kralj

Ker je novi Renault Espace zasnovan na modularni konstrukcijski zasnovi in ker Renaultovi inženirji med drugim niso skoparili niti z aluminijem, je od predhodnika lažji za četrtino tone. To pomeni, da so kljub rahlemu povišanju težišča vozila zaradi predrznega spogledovanja s športno-terensko zasnovo vozne lastnosti doživele transformacijo in novinca pokazale v do zdaj neopaženi luči.

Levji delež k odličnim voznim lastnostim prispevajo tudi Renaultov sistem Multisense s petimi različnimi voznimi programi, normal, eco, comfort, sport in individual, ter prilagodljivi blažilniki.

Renaultovi strokovnjaki so prilagajanje trenutnemu vozniškemu razpoloženju in voznim razmeram pripeljali blizu popolnosti, neverjetno obsežno razvejanost učinkovanja posameznih voznih programov na vozniško izkušnjo pa si lahko pogledate v spodnji tabeli.

Obračalni krog Clia zaradi štirikolesnega krmiljenja

Renault je zavezanost odličnim voznim lastnostim kronal tudi z implementacijo vsestransko izvrstnega štirikolesnega krmiljenja 4Control, zaradi katerega je beseda okretnost v povezavi s tako velikimi avtomobili dobila popolnoma nov pomen. Obračalni krog novega Renault Espacea je namreč le tri decimetre večji od obračalnega kroga mestnega malčka Renault Clio.

Ne spreglejte