Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
11. 7. 2024,
7.11

Osveženo pred

5 dni, 3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Mercedes Audi BMW Prodaja avtomobilov

Četrtek, 11. 7. 2024, 7.11

5 dni, 3 ure

Prodaja premijskih evropskih znamk avtomobilov

Razlike v prodaji: tak je letos uspeh nemškega premijskega trojčka

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28
BMW i4 | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

BMW je za razliko od osrednjih nemških tekmecev uspel povečati prodajo svojih električnih avtomobilov in s tem tudi svoje vodstvo v premijskem avtomobilskem segmentu.

Nimajo vse avtomobilske znamke težav s prodajo svojih električnih avtomobilov. Med izjeme na trgu sodi tudi BMW, ki je prav zavoljo uspešnega električnega programa uspel povečati vodstvo med premijskimi znamkami.

BMW še čaka na avtomobile z namenske električne platforme

V prvi polovici leta je BMW svojo prodajo povečal za 2,3 odstotka in uspel prodati skoraj 1,1 milijona novih avtomobilov. Med temi je bilo skoraj 180 tisoč električnih, kar je bilo 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. BMW je uspešen z električnimi modeli, kot sta i4 in i5, ki sicer še nista namensko izdelana električna avtomobila.

Ti prihajajo šele s prvimi modeli z nove platforme neue klasse. Tudi zaradi dolgoletnih izkušenj z električnimi pogoni so kljub bencinsko-dizelski platformi trenutni BMW električni avtomobili izkustveno med nemškim trojčkom trenutno najbolj prepričljivi.

Audi Q8 e-tron
Avtomoto Predčasen konec audija Q8 e-tron? Izključeno ni niti zaprtje tovarne v Bruslju.

Prodajni izkupiček pri Mercedesu in Audiju nižji

Mercedes-Benz je v prvem polletju prodal 960 tisoč avtomobilov, kar je bilo šest odstotkov manj kot lani v enakem obdobju. Med temi je bilo 93.400 električnih avtomobilov.

Pri Audiju je prodaja letos upadla za osem odstotkov na 833 tisoč avtomobilov, prodaja električnih modelov pa je kljub temu narasla za dober odstotek. Tudi Audi pripravlja nove električne modele z namenske platforme, ima pa več težav z ostarelim Q8 e-tron – kot smo poročali včeraj, je med možnostmi predčasen umik avtomobila s trga in celo zaprtje tovarne v Bruslju.

 

Ne spreglejte