Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
14. 9. 2017,
9.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Kitajska Avtosalon Frankfurt 2017

Četrtek, 14. 9. 2017, 9.49

6 let, 6 mesecev

Prvi vtisi: Lahko kitajski Chery z mikavnim terencem prepriča Evropo? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Chery | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Ko smo se usedli v kitajskega športnega terenca, smo bili pozitivno presenečeni nad udobjem, materiali in moderno digitalno zasnovo. Kako pa bo s sprejemanjem kitajskega avta na zahtevnem evropskem trgu?

Kitajci niso več avtomobilski eksoti

Ni dvoma, da so kitajski avtomobilski proizvajalci v zadnjega pol desetletja s svojimi avtomobili dosegli velik kakovostni napredek. Na svojem domačem trgu so se povezovali z uveljavljenimi tujimi proizvajalci, ustanavljali skupna podjetja (joint ventures) in tako posredno pridobili tudi ustrezno znanje ter tehnologije.

Finančna sredstva, potrebna za razvoj na največjem svetovnem trgu, niso bila vprašljiva. In danes o kitajskih družbah ne moremo več poročati le z vidika kopiranja znanih evropskih in ameriških avtomobilov, temveč kot alternativo z jasnimi cilji o prodoru na svetovne trge.

Video: V notranjosti kitajskega SUV

Qorosu ni uspelo, bo Cheryju?

Kitajci si želijo tudi v Evropo, kjer do zdaj še niso bili uspešni. Pred nekaj leti je imela take načrte družba Qoros. Izdelali so dva avtomobila in z njima dosegli izjemne rezultate na varnostnih testih Euro NCAP. Toda preboja na sicer nikakor ne največji, zato pa z vidika zakonske kompleksnosti, pričakovanja strank in razvite konkurence enega najzahtevnejših svetovnih okolij za prodajo vozil ni bilo.

Zdaj ima podobne načrte kitajski Chery, ki je med vsemi tamkajšnjimi proizvajalci avtomobilov najbolj izvozno usmerjen in tudi uspešen. Lani so skupno prodali 700 tisoč avtomobilov, od tega so jih izvozili okrog sto tisoč. Zanimivo, da si Chery lasti četrtinski lastniški delež omenjenega Qorosa, ki si ga vztrajno želi prodati.

Chery | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Na avtomobilski salon v Frankfurt so kot študijo pripeljali model exeed TX, s katerim želijo Kitajci vstopiti na evropski trg. To je priključni hibrid, ki do sto kilometrov na uro pospeši v šestih sekundah. Prvi vtisi seveda niso slabi, saj ima tak avtomobil v notranjosti vse tiste elemente kot uveljavljeni športni terenci evropskih znamk. Torej na otip mehke materiale, digitalne merilnike, velike zaslone infozabavnih vmesnikov in podobno. V Frankfurtu smo videli še več kitajskih znamk, ki vse privabljajo poglede z modernimi oblikovalskimi linijami, a vsaj za zdaj konkretnih načrtov o prihodu v Evropo nimajo. Tak primer so tudi terenci znamke Wey, ki jih lahko vidite v zgornjem videu.

Oblikovalski studio bodo postavili v Evropi

Chery v Evropi ustanavlja tudi svoj oblikovalski studio, ki ga bodo predvidoma imeli v Berlinu v Nemčiji. To nalogo so zaupali Jamesu Hopu, ki je imel v preteklosti izvršne funkcije pri Fordu in General Motorsu. Pri Cheryju dela zadnjih pet let. Bistvo evropskega oblikovalskega studia je dvigniti dizajn na višjo raven. Za Chery na primer avtomobile že oblikujejo tudi nekdanji oblikovalci Mercedes-Benza, Opla, Porscheja in Forda.

Ne spreglejte