SiolNET. Avtomoto Novice
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Stellantis

Prihaja njegov naslednik, v tovarno 160 milijonov evrov

0,51

termometer

Citroen C5 aircross | Citroen C5 aircross bo leta 2025 dobil naslednika. Poganjali ga bodo večinoma, a ne izključno električni motorji.  | Foto: Gašper Pirman
Citroen C5 aircross bo leta 2025 dobil naslednika. Poganjali ga bodo večinoma, a ne izključno električni motorji. Foto: Gašper Pirman

Stellantis bo vložil 160 milijonov evrov v nadgradnjo tovarne pri francoskem Rennesu, kjer bodo leta 2025 začeli izdelovati električnega naslednika citroena C5 aircross.

Stellantis bo novi športni terenec izdelal na prihodnji platformi STLA medium. Ta bo namenjena predvsem električnim avtomobilom, a kljub temu bodo na njej lahko izdelali tudi vozila s klasičnimi termičnimi motorji. Stellantis želi do leta 2030 s svojimi osrednjimi znamkami prodajati le še električna vozila, vsaj v drugi polovici tega desetletja pa bo kljub naprednejši platformi - Stellantis trenutno električna vozila le predeluje iz klasičnih platform - očitno v ponudbi tudi še nekaj bencinskih motorjev.

Delovna oznaka vozila za zdaj CR3

Nadgradili bodo tovarno v Rennesu v zahodni Franciji. 160 milijonov evrov bodo namenili gradnji objekta za sestavo baterij, prav tako pa tudi obratu za ulivanje plastike.

Novi športni terenec ima za zdaj delovno oznako CR3, nasledil pa bo trenutnega citroena C5 aircross. V Rennesu trenutno izdelujejo tudi peugeota 5008. Medtem ko ima C5 aircross v ponudbi tudi priključnohibridni pogon, 5008 elektrificiranih pogonov še nima. Pri Peugeotu bodo v prihodnjih 18 mesecih pripravili naslednika tako za model 5008 kot tudi model 3008.

Tovarno pri Rennesu je Citroën odprl že leta 1960, v zadnjih 20 letih pa so v proizvodnjo dodali tudi Peugeotove avtomobile. Tovarna lahko letno izdela okrog sto tisoč avtomobilov, zaposluje pa okrog 2.300 ljudi. Lani so v tovarni izdelali 73 tisoč avtomobilov.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin