Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
6. 6. 2024,
20.41

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Tesla Mercedes BMW Audi Prodaja avtomobilov

Četrtek, 6. 6. 2024, 20.41

1 teden, 6 dni

Premijski trg avtomobilov v Sloveniji

“Premium” za Slovence: Audi spet vodi, Mercedes beži Tesli

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Audi A3 | Audi je vodilna premijska avtomobilska znamka v Sloveniji. Njen nov adut je prenovljeni model A3. | Foto Audi

Audi je vodilna premijska avtomobilska znamka v Sloveniji. Njen nov adut je prenovljeni model A3.

Foto: Audi

Audi in BMW vodita na slovenskem trgu premijskih avtomobilov, Mercedes-Benz za zdaj še beži izključno električni Tesli.

Prodaja novih avtomobilov v Sloveniji je v prvih petih mesecih letos narasla za 3,4 odstotka. Trgovci so prodali oziroma registrirali nekaj več kot 22 tisoč novih avtomobilov. Na vrhu ostajajo Volkswagen, Škoda in Renault, ki pa so letos izgubili del tržnega deleža. Za njimi so tržni delež pridobili Toyota, Peugeot, Hyundai in tudi Citroen. V prvi deseterici so še Kia, Dacia in Audi kot še naprej vodilna premijska znamka na slovenskem avtomobilskem trgu.

BMW je na nekaterih trgih iz ponudbe določenih modelov (serija 1, serija 3) umaknil dizelske motorje, v Sloveniji ti ostajajo nepogrešljivi. | Foto: BMW BMW je na nekaterih trgih iz ponudbe določenih modelov (serija 1, serija 3) umaknil dizelske motorje, v Sloveniji ti ostajajo nepogrešljivi. Foto: BMW Audi in BMW ostajata na vrhu

V primerjavi s celotnim trgom je število registriranih premijskih vozil letos upadlo. Trgovci so prodali 2972 premijskih avtomobilov, kažejo podatki vodilnega Audija – ta je na trg pripeljal prenovljeni model A3 in ob tej priložnosti predstavili tudi podrobnejše dogajanje na trgu.

Približno 13 odstotkov novih avtomobilov letos torej spada med tako imenovane premijske znamke. Pri Audiju so med te že lani prištevali tudi Teslo, kar je bilo pomembno za nadpovprečno visok delež električnih pogonov med premijskimi znamkami.

Premijski trg v Sloveniji (januar-maj 2024):

  tržni delež 2024 razlika 2024-2023
Audi 29,2 % + 3,5 %
BMW 24,8 % + 2,9 %
Mercedes-Benz 16,4 % - 3,7 %
Tesla 14,2 % - 5,6 %
Volvo 6,7 % + 1,6 %
Porsche 4,3 % + 0,8 %

prodaja avtomobilov premium | Foto: Porsche Slovenija Foto: Porsche Slovenija

vir: Porsche Slovenija

Razred E je Mercedes-Benzova nepogrešljiva klasika. | Foto: Gregor Pavšič Razred E je Mercedes-Benzova nepogrešljiva klasika. Foto: Gregor Pavšič Mercedes ostaja tretji, a Tesla je še vedno blizu

Vsaj v Sloveniji po taki metodologiji o popolni prevladi nemškega premijskega trojčka ne moremo več poročati – letos sta do konca maja zelo uspešno trgovala tako Audi kot tudi BMW, ki skupaj predstavljata skoraj polovico premijskega trga. Tretjeuvrščeni Mercedes-Benz pa lovi Tesla, in to čeprav ameriška znamka izključno električnih avtomobilov letos prodajno ni tako uspešna kot lani. Razlika med obema je le 2,2 odstotne točke.

Novi Lexusov adut je majhen križanec LBX. | Foto: Gregor Pavšič Novi Lexusov adut je majhen križanec LBX. Foto: Gregor Pavšič Opaznejši rezultat imata še Volvo in Porsche, druge znamke (Lexus, Mini, Land Rover, Jaguar, Maserati …) pa si razdelijo manjši del trga. V prihodnjih mesecih bi si lahko med temi opomogel predvsem Lexus, ki je spomladi na ceste pripeljal novi (svoj najmanjši, zato tudi najcenejši) model LBX.

Kot kažejo podatki prvih petih mesecev, je prodaja Audiju in BMW letos zrasla za deset oziroma enajst odstotkov, Mercedes-Benzu je padla za 21, Tesli pa za 30 odstotkov.

Dizli ostajajo v Sloveniji nepogrešljivi

Med pogoni v premijskem segmentu prevladuje bencin (45 %), nepogrešljiv je še vedno dizel (27 %), električni in priključni hibridi pa predstavljajo dobrih 28 odstotkov trga. Lani je v enakem obdobju ta že presegel tretjino trga (33,9 %). Največjo rast, in sicer kar za 12 odstotnih točk, so letos zabeležili bencinski motorji.

Na celotnem avtomobilskem trgu je prevlada bencinskih motorjev še očitnejša. Letos predstavljajo že 77 odstotkov trga (lani 74 %), delež dizelskih motorjev pa letos znaša 15 odstotkov (lani 16 %).

Ne spreglejte