Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
7. 1. 2015,
12.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 7. 1. 2015, 12.52

7 let, 12 mesecev

Pred 20 leti revolucija voznikov "airbag", bo čez 20 let avto vozil že sam?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred dvajsetimi leti v naših avtomobilih varnostne blazine, zavorni sistem ABS, močni turbodizelski motorji ali elektronska stekla še niso bili samoumevni. Kakšne avtomobile bomo vozili leta 2035?

Kakšne avtomobile bomo vozili čez dvajset let?

Napovedovanje avtomobilske prihodnosti je zelo nehvaležno. Pred nekaj leti so bili avtomobilski proizvajalci polni besed o električni prihodnosti, v zadnjih dveh letih vse več proizvajalcev glasno govori o samodejno vozečih avtomobilih. Ko je pred dnevi v Las Vegasu Dieter Zetsche, predsednik Daimlerja, odkril Mercedes-Benzovo študijo takega vozila in jo kot realnost umestil že v leto 2030, smo se nehote spomnili na začetek samostojne Slovenije.

Takrat se je začel tudi nacionalni izbor najboljšega avtomobila. Smo si leta 1993 predstavljali, da bomo vozili tako tehnološko dovršene in raznovrstne avtomobile, v katerih sedimo danes, in kako daleč je dejansko Zetschejevo leto 2030? Navsezadnje nas od te meje loči le petnajst let. Bodo takrat avtomobili res že lahko vozili namesto nas?

Leta 1993 novi BMW serije 3, Volkswagen je šele uvajal turbodizelske motorje, Audijev vstop v premium razred …

Leta 1993 je prvi izbor dobila takratna tretja generacija BMW serije 3, ki jo ljubitelji bavarske avtomobilske znamke še danes umeščajo med najboljše generacije te serije. V Sloveniji je sicer zmagala različica coupe, ki je imela v Evropi veliko večji uspeh kot v ZDA. BMW je sicer s tehnologijo in voznimi lastnostmi tretje generacije serije 3 uspešno dvigal prepoznavnost in ugled znamke. BMW je bil na voljo s štirivaljnimi in šestvaljnimi motorji.

Istega leta je bila v finalu tudi tretja generacija volkswagen golfa, ki je uspešno uvajala koncernske turbodizelske motorje in zavračala mit, da dizelski motorji ne morejo biti tudi zmogljivi. Volkswagen je v golfu prvič predstavil dizelski motor z neposrednim vbrizgom z močjo 66 kilovatov. Volkswagen je 250 golfov te generacije že leta 1993 opremil tudi z električnim motorjem.

Elementi za vsrkavanje energije ob trku v odbijačih še niso bili obvezni

Tretjeuvrščeni audi 80 je za družbo iz Ingolstadta pomenil selitev v premium razred, ki sta ga do takrat obvladovala Mercedes-Benz in BMW. V Ingolstadtu so morali za trg v ZDA v sprednje odbijače vgraditi elemente za vsrkavanje energije ob trku, ki takrat v Evropi še niso bili obvezni. Na seznamu dodatne opreme sta bila tudi že tempomat in samodejni menjalnik.

Audi 80 je bil neposredni predhodnik današnjega audija A4, ki so ga predstavili leta 1996.

Pred 21 leti je imel mercedes že voznikovo zračno blazino in sistem ABS

Leto pozneje sta bila v finalu do točke izenačena novi mercedes-benz razreda C in prvi renault twingo. Mercedes je takrat prvič predstavil danes že zelo uveljavljeni razred C, ki je s tem za nekaj nadaljnjih let postal vstopni model znamke iz Stuttgarta. Leta 1994 je imel serijsko voznikovo zračno blazino, sistem ABS in vgrajeno stransko zaščito pred trkom. Dve leti pozneje je dobil tudi serijsko zračno blazino za sovoznika in sistem proti zdrsu pogonskih koles.

Twingo je na drugi strani pred 20 leti navdušil z resnično revolucionarno zasnovo, ki je imela pri mestnem avtomobilu pravi enoprostorski pridih. Avtomobil je bil simpatičen, svež in tudi vsakodnevno uporaben.

Renault laguna pred dvema desetletjema z daljinskim zaklepanjem

Pred natanko dvajsetimi leti pa je slovenski avtomobil leta postala renault laguna. To je bila prva generacija tega francoskega avtomobila, v kateri so bili električno pomični sprednji okni in daljinsko zaklepanje. Večina lagun je imela tudi voznikovo zračno blazino, pozneje so ji dodali tudi sistem ABS, klimatsko napravo in CD-predvajalnik.

V teh dvajsetih letih se je slovenski avtomobilski park seveda močno spremenil. Navsezadnje smo imeli leta 1993 pri nas uradno registriranih 650 tisoč osebnih avtomobilov, do danes pa je to število že preseglo milijon.

Ne spreglejte