SiolNET. Avtomoto Novice
5,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadnji mercedes s kultnim motorjem #foto

5,68

termometer

Mercedes je imel na avtosalonu v Ženevi veliko razlogov za veselje, saj so predstavili kar nekaj novih modelov. A za nekaj grenkega priokusa je poskrbel odhod  legendarnega Mercedesovega dvanajstvaljnika, ki je še zadnjič vgrajen v omejeno serijo AMG-jevega stroja S65.

Mercedes bo še zadnjič v svoj model vgradil dvanajstvaljni motor. Mercedes bo še zadnjič v svoj model vgradil dvanajstvaljni motor. Foto: Mercedes-Benz

Dobra osnova za zbirateljski primerek

Mercedes-Benz bo proizvodnjo zadnjega avtomobila, ki bo imel v nosu vgrajen dvanajstvaljni motor omejil na vsega 130 primerkov. Razred S z oznako S65 final edition bo ekskluzivno obarvan v črno metalik barvo Obsidian Black. Kot smo že navajeni pri avtomobilih izdelanih pri športnem oddelku AMG, bo imel vsak motor podpis inženirja, ki ga je izdelal. A ravno zaradi posebne serije, bo njegov podpis krasil črno obarvan pokrov motorja (običajno je srebrn). Črno zunanjo tematiko zaključijo še štirje črno obarvani zaključki izpušne cevi.

Črnino do neke mere razbijejo bronasto obarvani dodatki. Med najbolj opazne sodijo kovana 20-palčna platišča, sprednji zračniki v odbijaču in manjši dodatki v pragovih ter v zadnjem odbijaču.

Renault clio Peugeot 208 Avtomoto To je zgodba moža, ki je preporodil francoske avte

Kako se je pravzaprav vse pričelo?

Zgodovina Mercedesovih dvanajstvaljnikov se je pričela pisati v že tridesetih letih prejšnjega stoletja. Daimler-Benz je svoj prvi tekočinsko hlajeni dvanajstvaljni bencinski motor MB 503A vgradil v 124-tonski oblegalni tank Karl-Gerät. Med drugo svetovno vojno so izdelali še svoj drugi tekočinsko hlajeni dvanajstvaljni motor DB 603. Proizvodnja 44,52-litrskega motorja je stekla maja 1942, vgrajevali pa so ga v nemška vojna letala.

Šele v devetdesetih letih je Mercedes izdelal novi dvanajstvaljni motor M120, ki so ga vgrajevali v paradne konje znamke. Mercedes-benz V12 Foto: Wikimedia Commons Motor so izdelovali v Stuttgartu in je imel blok iz aluminija. Kasneje je ta odličen motor zamenjal M137. 5,8-litrski motor s tremi ventili na valj je imel manj moči in se ni dolgo obdržal v ponudbi.

M297 je bil izdelan na osnovi M120, vendar so ga navili pri oddelku AMG. 6,9-litrski motor so izdelovali med leti 1997 in 2016. Na voljo je bil v cestno legalnem modelu CLK GTR in kasneje tudi v pagani zondi.

Daleč najbolj uspešna serija dvanajstvaljnih motorjev je bila M275 in kasneje tudi M285. Povsem aluminijasti motor z dvema turbinama je slonel na precej ponesrečenemu M137, zato ima tri ventile na valj in šest litrov prostornine. M285 je bil 5,5-litrski motor, ki so ga izdelovali v Stuttgartu in vgrajevali v modele Maybach.

M279 sloni na M275, vendar je bil v celoti prenovljen. Večji injektorji, večji turbini in nov izpušni sistem so pripomogli k večji moči in manjšim emisijam. 

Pri Mercedesu so vmes naredili še M158. Šestlitrski dvanajstvaljnik uporablja manjši turbini za manjšo turbo luknjo. AMG je ta motor izdeloval izključno za paganijev model huayra.

Leta 2012 je Mercedes-Benz vse pravice za izdelavo in razvoj dvanajstvaljnih motorjev predal oddelku AMG. Leta 2014 so zato izdelali močno prenovljeni motor M277. Kljub temu, da je bila osnovna zasnova stara več kot šestnajst let, so pri AMG motor pripravili na vse emisijske zahteve in povečali moč.

Sočne številke za enega največjih

Zadnji velikan se poslavlja. Ekološke zahteve in vse večji pritiski okoljskih standardov so pustili svoj pečat. Šestlitrski dvanajstvaljni motor bo v zgodovino odšel kot eden največjih draguljev, ki je imel v svoji zadnji izdaji 463 kilovatov in kamionskih 1.000 njutnmetrov navora. To je dovolj, da ne preveč lahko limuzino (2.250 kilogramov) do stotice praktično izstreli v 4,1 sekunde.

Mercedes-benz S65 Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-benz S65 Foto: Mercedes-Benz

Črna prevladuje tudi v notranjosti

Notranji videz strumno sledi črnemu videzu zunanjosti, ki ga vsake toliko časa popestri kakšen bronasti odtenek. Da gre za omejeno serijo potnikom sporoča srebrna ploščica na osrednji konzoli z oznako 1 od 130. Kljub športnemu značaju pa je S65 final edition polno opremljen s številnimi dodatki in polno nastavljivim predsedniškim zadnjim desnim sedežem. Za piko na i je opremljen še s paketom AMG edition, ki odstrani elektronsko blokado pri 250 kilometrih na uro in omogoči, da ta predsedniška limuzina doseže maksimalno hitrost 300 kilometrov na uro.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin