Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
1. 12. 2015,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 13.10

8 let

Porsche turbo in turbo S – še več moči za kultnega turba (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Porsche je prenovil kultnega turba. Osvežitev je zajela videz, motorje in dodatno opremo, zato bo po novem hitrješi, pametnejši in bolje opremljen. Izvedba S do sto v 2,9 sekunde. To pa je hitro.

Turbo in turbo S bosta po novem torej še hitrejša. Porschejevi inženirji so se najprej zapodili v zadek običajnega turba, iz njega vzeli bokserski šestvaljnik in s pomočjo optimizacije vbrizga goriva povečali moč motorja za 15 kilovatov – prej jih je bilo 382, po novem jih je 397 (540 "konjev").

Zmogljivejši je tudi turbo S, ki po novem namesto 412 kilovatov na vsa štiri kolesa prenese 427 kilovatov največje moči, do sto namesto v 3,1 pospeši v 2,9 sekunde (turbo je desetinko počasnejši), končna hitrost pa je namesto 318, kar 328 kilometrov na uro. Povprečna poraba obeh izvedb bo, tako trdi Porsche, okoli 9,1 litra na sto kilometrov.

Pametna elektronika turbinam ne dovoli odiha

Obe izvedbi sta po novem bogatejši tudi za tako imenovano dinamično uravnavanje tlaka turbinskih polnilnikov za večjo motorno odzivnost med športno vožnjo. Sistem deluje tako, da kljub voznikovemu kratkotrajnemu odvzemu plina (na primer med zavojem) konstanten tlak v polnilniku kljub prekinitvi dotoka goriva vzdržuje z odprto loputo plina. Razmeroma preprosta rešitev je podprta z natančnim elektronskim krmiljenjem omenjenih komponent.

V kabini tudi gumb za katerega so dobili navdih v avtošportu

Še ena novost je tudi tako imenovani sport response gumb (navdih iz avtomobilskega športa). Ta bo omogočil 20-sekundni maksimalni izkoristek moči pogonskega agregata ne glede na izbran vozni program, kar bo pomenilo prednost med prehitevalnimi manevri.

Porsche se je lotil tudi stabilizacijske elektronike. Obe turbo izvedbi bosta ponujali prenovljen PSM sport mode. Sistem, ki ob pritisku stikala poviša mojo vklopa elektronskih stabilizacijskih programov, se bo v primerjavi s prejšnjim vklopil še pozneje in tako vozniku brez odvzema varnostne mreže omogočil priti še bližje absolutni meji voznih zmogljivosti.

Hidravlika bo sprednji del lahko dvignila za 4 centimetre

Turbo in turbo S bosta po novem pomagala tudi z radarskim sistemom pomoči zadrževanja vozila na voznem pasu, prvič pa bodo vozniki turba lahko v primeru soočenja z grbinami ali ležečimi policaji dvignili sprednji del vozila za 4 centimetre.

V sklopu prenove je nekaj popravkov doletelo tudi karoserijo in svetila. Videz je nekoliko ostrejši, platišča so namesto deset, sedem kraka, nove so kljuke, vključno z zadkom in zadnjimi lučmi pa so preoblikovani tudi zaključki izpuhov. Omeniti velja še posodobljen informacijski vmesnik in serijsko spletno navigacijo.

Ne spreglejte