Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
7. 3. 2014,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto

Petek, 7. 3. 2014, 15.06

8 let

Porsche 919 hybrid: izraba toplotno-kinetične energije za avtomobile prihodnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dirkaški šport je gibalo razvoja avtomobilske industrije. Danes je so tak poligon predvsem vztrajnostne dirke, kjer med prototipi ne odloča zgolj moč, temveč kar najboljši izkoristek odpadne energije.

Dirkaška tehnologija Le Mansa za vsakdanje avtomobile prihodnosti

Poseben prostor na avtomobilskem salonu v Ženevi je bil namenjen tudi retrospektivi legendarne vztrajnostne 24-urne dirke v Le Mansu. Ta je med elitnimi avtomobilskimi športi danes morda še najbližje aktualnim trendom v avtomobilski industriji, saj pravila zahtevajo energijsko zelo učinkovite dirkalnike.

Za zmago v Le Mansu torej ni dovolj imeti le najhitrejši dirkalnik. Ker je količina goriva za vsak krog omejena, so ključni hibridni pogonski sklopi in učinkovita izraba odvečne energije. In ne pozabimo, kar imajo vrhunske dirkaške specialke danes, bomo vsi v svojih avtomobilih imeli že čez nekaj let.

Tak primer sta Audijevo digitalno vzvratno ogledalo s kamero, žarometi LED in letos napovedani žarometi na osnovni laserjev.

Vsak krog lahko porabi le 4,64 litra bencina

Audiju in Toyoti se bo letos v Le Mansu pridružil tudi Porsche. Pri dirkaškem prototipu 919 hybrid elitne kategorije LMP1 so kot glavni vir moči uporabili le dvolitrski štirivaljni bencinski motor z enojnim turbinskim polnilnikom in neposrednim vbrizgom. Motor lahko doseže devet tisoč vrtljajev v eni minuti in tako predstavlja enega najbolj skrajnih prikazov motornega downsizinga.

Mednarodna avtomobilska organizacija Fia je dovoljeno količino goriva za vsak krog v Le Mansu v primerjavi z lanskim letom zmanjšala za okrog 30 odstotkov. Prototip s turbobencinskim motorjem lahko na 13,65 kilometra dolgem krogu, kjer 75 odstotkov časa dirkač stopalko za plin pritiska na polno, porabi 4,64 litra goriva. Pretok goriva v motor bo namreč omejen.

Ne spreglejte