Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
1. 7. 2017,
7.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Porsche

Sobota, 1. 7. 2017, 7.07

6 let, 6 mesecev

285 tisočakov, 700 "konjev" in 340 kilometrov na uro

Porsche 911 GT2 RS – do stotice potrebuje pičle 2,8 sekunde #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Porsche 911 GT2 RS | Foto Porsche

Foto: Porsche

Porsche je na festival hitrosti v Goodwood pripeljal nov izjemen stroj, za katerega si upamo trditi, da bo eden najbolj zaželenih avtomobilov med zbiratelji. Novi porsche 911 GT2 RS je namreč najmočnejši serijski model legendarne serije 911. Na zadnja kolesa spravi nič manj kot 700 "konjev" in se do stotice izstreli v vsega 2,8 sekunde.

Zver s 3,8-litrskim biturbo bokserjem

Mojstri v Stuttgartu so torej zmogljivosti modela 911 postavili na nov raven in kljub temu, da bo za ta superšportni avtomobili potrebno v Nemčiji pripraviti vsaj 285.220 evrov, bo verjetno kmalu razprodan. Gre za popolno tehnično ekskluzivno, vrh tistega, kar si vozniški hedonist predstavlja pod imenom Porsche in značilno podobo ikone 911. Novi porsche 911 GT2 RS je v primerjavi s predhodnikom pridobil še 80 "konjičev" in dodatnih 50 njutonmetrov. V zadek so namesto 3,6-litrskega šestvaljnega bokser motorja z valji pod kotom 180 stopinj in nizkim težiščem postavili 3,8-litrski biturbo bokser. Ta zmore na zadnja kolesa sedaj poslati pravi vihar kilovatov in njutonmetrov. Stroj zmore 515 kilovatov in kar 750 njutonmetrov navora.

Najhitrejši 911 z dovoljenjem za vožnjo po običajnih cestah bo zagotovo pravi ambasador hitrosti skrajno levega pasu nemškega autobahna. Z obljubljeno hitrostjo 340 kilometrov na uro bo nedvomno izziv tudi za ferrarije, lamborghinije, mclarne in druge prince hitrosti. | Foto: Porsche Najhitrejši 911 z dovoljenjem za vožnjo po običajnih cestah bo zagotovo pravi ambasador hitrosti skrajno levega pasu nemškega autobahna. Z obljubljeno hitrostjo 340 kilometrov na uro bo nedvomno izziv tudi za ferrarije, lamborghinije, mclarne in druge prince hitrosti. Foto: Porsche

Da bi zagotovili silovitost, teatralno predstavo hitrosti so inženirji namestili večje turbine, ki zmorejo v valje hitreje polniti z večjo količino zraka za hranjenje ognja. Okrepili pa so seveda tudi napredni sistem hlajenja. Ko izbruh energije doseže vrhunec, vstopni zrak še dodatno hladi z vbrizgavanjem vode. S tem so dosegli, da tudi v najbolj ekstremnih razmerah, kar se toplotnih obremenitev tiče, pade temperatura plinov in se tako zagotovi najbolj optimalna moč tudi na najbolj skrajni meji obremenitve motorja.

Notranjost z varnostno kletko spominja na pravi dirkalnik. Kljub temu pa so ob sočasni bitki za vsak gram oblikovalci poskrbeli za prestiž. Prevladuje črno usnje, rdeča alkantara in karbon. Volan ima prestavne lopatice, telesa voznika in sovoznika pa objemata čisto prava dirkaška sedeža iz karbonske školjke.  | Foto: Porsche Notranjost z varnostno kletko spominja na pravi dirkalnik. Kljub temu pa so ob sočasni bitki za vsak gram oblikovalci poskrbeli za prestiž. Prevladuje črno usnje, rdeča alkantara in karbon. Volan ima prestavne lopatice, telesa voznika in sovoznika pa objemata čisto prava dirkaška sedeža iz karbonske školjke. Foto: Porsche

Centralna komunikacijska enota je sistem PCM (Porsche communication management), ki polega navigacije in povezljivosti v dodatnem paketu Chrono ponuja še aplikacijo za na dirkališče. Ta obljublja izredno natančno beleženje časov in oziroma popolno časovno oziroma telemetrijsko analizo najbolje odpeljanih krogov.

911 GT2 RS za razliko od modela 911 turbo nima štirikolesnega pogona. Velika sila stroja je speljana zgolj na zadnji kolesni par, kar bodo cenili tisti največji vozniški sladokusci.  | Foto: Porsche 911 GT2 RS za razliko od modela 911 turbo nima štirikolesnega pogona. Velika sila stroja je speljana zgolj na zadnji kolesni par, kar bodo cenili tisti največji vozniški sladokusci. Foto: Porsche

7-stopenjski bliskovito hiter PDK menjalnik

Najhitrejši in najmočnejši 911 je prvič v zgodovini opremljen tudi s posebej zanj pripravljenim 7-stopenjskim, bliskovito hitrim samodejnim menjalnikom PDK z dvema sklopkama. Pri Porscheju voznikom obljubljajo izjemno izkušnjo prestavljanja, ki omogoča prenos moči na kolesa brez kakršnegakoli omahovanja ali zamud. Med tehnične posladke tega suprešportnika pa so uvrstili še nov izpušni sistem iz titana, razvit posebej za ta model, ki je denimo 7 kilogramom lažji od tistega v modelu 911 turbo in dodatno uglašen. Akrapoviča ne omenjajo, a glede na to, kar znajo v Ivančni Gorici, je najverjetneje slovenski škorpijon vendarle že ali pa še bo prispeval nov tonski zapis poezije hitrosti.

Ura za 9 tisočakov

Kupec ekskluzivnega GT-ja bo v slogu stroja lahko oplemenitil tudi svoje zapestje. Na oddelku Porsche dizajn  so namreč pripravili posebno športno uro, ki jo bo mogoče naročiti zgolj z avtomobilom. Gre za zelo kakovosten izdelek, 911 GT2 RS chronograph. Uro so razvijali tri leta, cena pa dosega razred majhnih avtomobilov, saj je zanjo treba pripraviti nič manj kot 9.450 evrov. Res pa je, da gre za vrhunsko urarsko tehniko, oplemeniteno z materiali iz avtomobila in naročiti jo bo mogoče le skupaj z avtomobilom.  | Foto: Porsche Kupec ekskluzivnega GT-ja bo v slogu stroja lahko oplemenitil tudi svoje zapestje. Na oddelku Porsche dizajn so namreč pripravili posebno športno uro, ki jo bo mogoče naročiti zgolj z avtomobilom. Gre za zelo kakovosten izdelek, 911 GT2 RS chronograph. Uro so razvijali tri leta, cena pa dosega razred majhnih avtomobilov, saj je zanjo treba pripraviti nič manj kot 9.450 evrov. Res pa je, da gre za vrhunsko urarsko tehniko, oplemeniteno z materiali iz avtomobila in naročiti jo bo mogoče le skupaj z avtomobilom. Foto: Porsche

Gre za zelo kakovosten izdelek, 911 GT2 RS chronograph. Uro so razvijali tri leta, cena pa dosega razred majhnih avtomobilov, saj je zanjo treba pripraviti nič manj kot 9.450 evrov. Res pa je, da gre za vrhunsko urarsko tehniko, oplemeniteno z materiali iz avtomobila in naročiti jo bo mogoče le skupaj z avtomobilom.

Najzahtevnejši vozniki si bodo lahko omislili tudi opcijski paket Weissach (Porsche steza), ki z izdatnejšo uporabo s karbonom ojačane plastike, pa titana in elementi iz magnezija avtu prihranijo še dodatnih 30 kilogramov teže. Poleg tega pa ta paket poskrbi še za bolj divji videz. | Foto: Porsche Najzahtevnejši vozniki si bodo lahko omislili tudi opcijski paket Weissach (Porsche steza), ki z izdatnejšo uporabo s karbonom ojačane plastike, pa titana in elementi iz magnezija avtu prihranijo še dodatnih 30 kilogramov teže. Poleg tega pa ta paket poskrbi še za bolj divji videz. Foto: Porsche

1430-kilogramski izstrelek

Porsche 911 GT2 RS | Foto: Porsche Foto: Porsche Pri Porscheju pravijo, da se disciplina in perfekcija v športu kažeta skozi izdelavo vsakega detajla takega avtomobila. Kot vsi njihovi avtomobili z oznako GT ima tudi ta 911 posebej izpopolnjeno in dodatno kalibrirano delovanje sistema za nadzor gibanja karoserije, blaženja ter stabilnosti PSM. Skupaj z aerodinamičnimi elementi, ki ob visokih hitrostih krmilijo zračne tokove tako, da avto čim bolj pritisnejo k tlom in omogočajo odlično smerno stabilnost, nadzor pogona in vzmetenja, poskrbi za visoko stopnjo dinamike. Inženirji pravijo, da fizika gibanja v tem avtomobilu dobi nove dimenzije.

Seveda je 911 GT RS primer vrhunske gradnje, kjer so uporabljeni lahki in čvrsti materiali, kot so z ogljikovimi vlakni okrepljena plastika, pa titan in magnezij. Iz karbona je tako pokrov sprednjega dela, pa veliki zračni usmerjevalnik zadaj, ogledala … Avtomobil skupaj s polnim rezervoarjem in varnostno kletko tehta 1430 kilogramov. Dodatni paket Weissach pa težo zmanjša še za 30 kilogramov, okrepi videz in aerodinamiko.

Video: Minuta ostrine in napeva najhitrejšega serijskega porscheja 911

Ne spreglejte