SiolNET. Avtomoto Novice
3,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po stoletju končno revolucija avtomobilskega senčnika

3,53

termometer

senčnik Bosch
Algoritem prepozna voznikove oči in nato zasenči le tisti del zaslona, ki meče senco neposredno na oči. Preostali del ostaja prosojen. Foto: Bosch

Avtomobilski senčnik oziroma vizir se je v zadnjem stoletju komaj kaj spremenil, pri Boschu pa zdaj predstavljajo koncept senčnika s prosojnim zaslonom LCD in kamero. Sistem prepozna voznikove oči in zasenči le tisti del zaslona, ki meče senco neposredno nanje.

Bleščanje sonca posredno zakrivi dvakrat toliko prometnih nesreč kot katerikoli drugi vremenski pojav, kažejo podatki nemškega Boscha, enega ključnih dobaviteljev globalne avtomobilske industrije. Ameriška organizacija NHTSA poroča, da vsako leto obravnavajo več tisoč prometnih nesreč, ki so neposredno povezane z bleščanjem sonca.

Zato zdaj predstavljajo svoj koncept modernega senčnika, ki poskrbi predvsem za zasenčenje voznikovih oči in mu ne zastira pogleda na cesto. Kot pravijo pri Boschu, je to prvi resnejši poizkus nadgradnje senčnikov po 95 letih.

Bodo taki senčniki prispeli tudi v serijske avtomobile? Bodo taki senčniki prispeli tudi v serijske avtomobile? Foto: Bosch Večji del "senčnika" ostane prosojen

Bosch je klasični senčnik zamenjal s prosojnim zaslonom LCD in kamero, s katero določa obliko sence na voznikovem obrazu. S pomočjo umetne inteligence na sliki prepozna obraz voznika, določi točke nosu, ust in oči, s tem pa tudi določi vse sence na obrazu.

Algoritem prepozna voznikove oči in nato zasenči le tisti del zaslona, ki meče senco neposredno na oči. Preostali del ostaja prosojen in tako še naprej omogoča pogled na cesto oziroma okolico. Enako kot za voznika je tak sistem na voljo tudi za sovoznika.

Senčnike je v avtomobilski svet pripeljal Ford s svojim modelom T. To je bilo že leta 1924, ko pa so senčnike pritrjevali še na zunanjo stran vetrobranskega stekla. Šele od leta 1933 naprej so začeli senčnike vstavljati v notranjost avtomobila.

Primerjava klasičnega in Boschevega senčnika:

senčnik Bosch Foto: Bosch

senčnik Bosch Foto: Bosch

senčnik Bosch Foto: Bosch

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin