Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
9. 3. 2018,
7.17

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Natisni članek

nesreča nesreča Malezija letalo

Petek, 9. 3. 2018, 7.17

6 let, 1 mesec

Iskanje letala Malaysia Airlines je stalo že 160 milijonov dolarjev

Po štirih letih: Plovilo, ki bo našlo nesrečno letalo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Štiri leta iskanja izginulega boeinga Malaysia Airlines še niso prinesla konkretnih rezultatov. Našli so nekaj manjših delov, izginotje pa ostaja velika skrivnost. Bodo letalo iskali le še do junija?

Samodejno plovilo Seabed Constructor išče ostanke malezijskega letala. | Foto: Ocean Infinity Samodejno plovilo Seabed Constructor išče ostanke malezijskega letala. Foto: Ocean Infinity

Včeraj so minila štiri leta od skrivnostnega izginotja potniškega letala družbe Malaysia Airlines, ki je z 227 potniki in 12 člani posadke izginilo na poti iz Kuala Lumpurja proti Pekingu. Kljub ponovnemu iskanju ostaja izginuli boeing 777 ena največjih skrivnosti v letalskem prometu. Je za iskanje čas le še do letošnjega junija?

Še zadnji poskus s podvodnim iskanjem?

Januarja je malezijska vlada za ponoven poskus iskanja odobrila do 70 milijonov ameriških dolarjev, ki jih bo prejela ameriška družba Ocean Infinity. Ta bo ostanke letala iskala s podvodnimi plovili, to delo pa bodo predvidoma opravljali do junija. S plovilom Seabed Constructor so do zdaj preiskali 16 tisoč kvadratnih metrov oceana, a našli niso še ničesar.

Do zdaj so potrjeno našli le nekaj manjših delov krila malezijskega boeinga 777. | Foto: Reuters Do zdaj so potrjeno našli le nekaj manjših delov krila malezijskega boeinga 777. Foto: Reuters

8. marca 2014 je letalo boeing 777-200 ER malezijske letalske družbe izgubilo stik s kontrolami zračnega prometa, ki niso več dobile niti podatkov o lokaciji in hitrosti letala. Nekaj časa je letalu še sledil vojaški radar, ki je zaznal občutno spremembo smeri. Takrat se je za letalom izgubila vsaka sled, saj je letelo na območje, ki ni bilo več pokrito z radarji. Na krovu po preiskavi malezijske policije ni bilo sumljivih potnikov, zato se je preiskava osredotočila tudi na kapitana letala Zaharia Ahmada Shaha.

Najdražje iskanje letala ni obrodilo sadov

Avstralija, Kitajska in Malezija so do zdaj v iskanje letala vložile že skoraj 160 milijonov ameriških dolarjev. Lani so končali pregled 120 tisoč kvadratnih kilometrov velikega območja v Indijskem oceanu. Že zdaj je to najdražje iskanje letala v zgodovini.

Preiskovalci so predlagali razširitev območja iskanja še za 25 tisoč kvadratnih kilometrov severneje, objavo končnega poročila o izginotju letala pa so zaradi novega iskanja prestavili za nekaj mesecev.

Do zdaj so v Indijskem oceanu in ob vzhodni obali Afrike našli nekaj delov malezijskega letala. Trije delčki krila so potrjeno pripadali nesrečnemu boeingu 777-200 ER. Za nekaj delov notranjosti so pristnost potrdili z veliko verjetnostjo.

"Če bomo letalo našli, se bo preiskava nadaljevala. Če ne bomo uspešni in se bo nadaljevanje iskanja ustavilo, bomo poročilo objavili v prihodnjih mesecih," so dejali malezijski preiskovalci.

Ne spreglejte