Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
5. 5. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,47

12

Natisni članek

električni avtomobili dizel Prodaja avtomobilov

Sobota, 5. 5. 2018, 4.00

5 let, 11 mesecev

Upad prodaje dizlov: Slovenci med rekorderji v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,47

12

Avtomobilskim trgovcem se je v prvem četrtletju v Evropi prodaja novih avtomobilov z dizelskim motorjem zmanjšala za 17 odstotkov, ravno nasprotno pa raste prodaja vozil z bencinskimi motorji in preostalimi alternativnimi pogonskimi viri. Slovenci smo po upadu povpraševanja po dizelskih motorjih v evropskem vrhu.

Kateri tip pogonskega goriva je pri novih avtomobilih najbolj priljubljen v Evropi? Povpraševanje narašča po bencinskih in upada po dizelskih avtomobilih. | Foto: Reuters Kateri tip pogonskega goriva je pri novih avtomobilih najbolj priljubljen v Evropi? Povpraševanje narašča po bencinskih in upada po dizelskih avtomobilih. Foto: Reuters

Novi avtomobili za Slovence v letošnjih poletnih mesecih

Rešitev za dizel? Napovedali so izjemen preboj.


V prvem četrtletju je skoraj 55 odstotkov vseh novih prodanih osebnih avtomobilov v Evropi poganjal bencin, delež novih avtomobilov z dizelskim motorjem pa je upadel na slabih 38 odstotkov. Delež vozil z alternativnimi pogoni je narasel na 6,5 odstotka, med temi električni avtomobili predstavljajo 1,7 odstotka vseh prodanih novih avtomobilov, kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

Evropejci v treh mesecih kupili 300 tisoč več bencinskih avtov kot lani

V prvem četrtletju so v Evropi prodali 17 odstotkov manj novih avtomobilov z dizelskim motorjem kot v enakem obdobju lani. Na drugi strani je prodaja avtomobilov z bencinskim motorjem narasla za 14,6 odstotka. V praksi to pomeni, da so Evropejci v prvih treh mesecih leta kupili 300 tisoč bencinskih avtov več kot lani.

Največjo rast prodaje bencinskih avtov so zaznali v Bolgariji, Grčiji in na Madžarskem, kjer se je rast gibala okrog 50 odstotkov. Prodaja bencinskih avtov je na Danskem in v Italiji celo upadla, komaj opazno rast prodaje so zaznali tudi v Veliki Britaniji.

Pri Boschu so pred kratkim napovedali tehnične rešitve za znova večjo priljubljenost dizelskih motorjev oziroma znatno zmanjšanje izpustov dušikovih oksidov NOx. | Foto: Bosch Pri Boschu so pred kratkim napovedali tehnične rešitve za znova večjo priljubljenost dizelskih motorjev oziroma znatno zmanjšanje izpustov dušikovih oksidov NOx. Foto: Bosch

Prodaja električnih avtomobilov strmo raste, skupno pa ta vozila ohranjajo 1,7 odstotka vseh prodanih novih osebnih avtomobilov. | Foto: Gregor Pavšič Prodaja električnih avtomobilov strmo raste, skupno pa ta vozila ohranjajo 1,7 odstotka vseh prodanih novih osebnih avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič

Upad prodaje dizelskih motorjev

Največji upad prodaje dizelskih vozil se je kljub temu zgodil prav v Veliki Britaniji (33 odstotkov), več kot 20-odstotni upad dizlov pa so zaznali tudi na Češkem, Finskem, v Nemčiji, na Irskem in v Sloveniji.

Pričakovano so veliko rast doživela alternativna vozila. Prodaja električnih avtomobilov je v prvem četrtletju narasla za 34 odstotkov, prodaja priključnih hibridov pa za 60 odstotkov.

V Evropi so letos v prvih treh mesecih prodali skoraj 70 tisoč električnih avtomobilov, poleg tega pa še 139 tisoč hibridnih avtomobilov.

Slovenija v vrhu po upadu povpraševanja po dizlih in rasti prodaje alternativnih pogonov

Kot kažejo spodnji podatki ACEA, so podobne premike v prodajnih navadah kupcev zaznali tudi v Sloveniji. Prodaja novih dizelskih avtomobilov je upadla za 23 odstotkov, prodaja avtomobilov z bencinskim motorjem pa je narasla za 36 odstotkov.  

Podobno, kot je bila Slovenija po uradni prodajni statistiki v vrhu upada povpraševanja po dizelskih motorjih, je na drugi strani spadala med države z največjo rastjo prodaje alternativnih pogonskih virov. Prodaja takih avtomobilov je v prvem četrtletju pri slovenskih trgovcih narasla za več kot sto odstotkov.

Prodaja novih avtomobilov v Sloveniji glede na vir pogona:

 

1. četrtletje 2018

1. četrtletje 2017

Razlika

Bencin

12.982

9.537

+36 %

Dizel

6.746

8.812

-23 %

Alternativno

631

341

+85 %

Elektrika

103

58

+77 %

Hibridi

405

197

+105 %

 

Ne spreglejte