Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
19. 9. 2013,
9.12

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Opel Buick

Četrtek, 19. 9. 2013, 9.12

2 leti, 9 mesecev

Opli in buicki si bodo delili obliko in tehnično platformo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
General Motors razvija dve družini modularnih vozil global delta in global epsilon, na katerih bodo v prihodnje nastajali novi opli za Evropo ter buicki za ZDA in Kitajsko.

Buicke bodo zdaj razvijali tudi v Evropi

Z vidika zmanjševanja razvojnih stroškov (in časa) so se pri General Motorsu odločili tesneje povezati znamki Opel in Buick. Medtem ko prva meri na evropske kupce, so buicki namenjeni predvsem voznikom v ZDA in na Kitajskem.

V prihodnje bodo buicki dobili več elementov evropskega oblikovanja, ob tem pa predvidoma tudi nove modele, kot bosta njihova različica opel adama ali opel cascade.

General Motors se bo poskušal posamičnim trgom bolje prilagoditi z obema modularnima platformama. vGlobal delto razvija Oplov oddelek v Russelsheimu, zato bo tudi slonela predvsem na njihovih avtomobilih. Na tej platformi bo leta 2015 nastala nova astra, naslednika buicka verana za ZDA in buicka excelle za Kitajsko, prav tako pa tudi nova opel antara in prenovljena cascada.

Na drugi strani bodo platformo global epsilon razvijali v Warrenu v ZDA, osredotočena pa je na družinske avtomobile. S te platforme bodo prišli buicka regal in lacrosse ter prenovljena opel insignia.

Novi opli tudi kot produkt sodelovanja s koncernom PSA Peugeot Citroën

V Buickovi ponudbi naj bi, kot že rečeno, v prihodnje mesto našla tudi različica opel adama.

Tega naj bi bilo po besedah Oplovih inženirjev trenutno težko prilagoditi varnostnim in okoljevarstvenim standardom v ZDA, zato naj bi adam Buickovo preobleko dobil šele v svoji drugi generaciji. Takrat naj bi se adamu v ponudbi pridružila tudi športna, dvovratna karoserijska izvedba z imenom eve.

Oba malčka bosta med prvimi Oplovimi modeli, ki bosta nastala s sodelovanjem s koncernom PSA Peugeot Citroën in bosta izhajala iz francoske modularne platforme EMP1. Enako bo leta 2018 veljalo tudi za novo corso.

Bo astra svoje mesto našla tudi v ponudbi Holdna?

Opel se je pred dobrim letom podal tudi v Avstralijo, kjer so se njihovi avtomobili postavili ob bok GM-ove znamke Holden. Toda po enem letu so se morali s trga, kjer obstaja velika konkurenca proizvajalcev za relativno majhno tržišče, umakniti. Čeprav konkretnih podatkov General Motors še ni razkril, se bo del Oplove ponudbe preselil prav pod Holdenovo znamko. Najverjetnejši model naj bi bila astra, še posebej njena športna različica OPC.

Ne spreglejte