Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 10. 2014,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Opel Tovorni Avtomoto

Sreda, 29. 10. 2014, 11.02

8 let

Opel vivaro – slovenskim podjetnikom obljublja najnižjo porabo v segmentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novo generacijo opla vivaro ženejo štirje 1,6-litrski dizelski motorji z močjo od 66 do 103 kilovatov. Z dvema višinama in dolžinama je dva decimetra daljši od predhodnika.

Na pogled privlačnejši

Ustvarjalci novega vivara so si dali več dela pri oblikovanju vozila, čeprav takšne aktivnosti ponavadi niso prioritetne pri gospodarskih vozilih. Široka maska z velikim Oplovim znakom nad razsežnim odbijačem na daleč izraža pripadnost znamki.

Sprednja žarometa, ki se z raztegnjenim podaljškom skoraj dotikata vetrobranskega stekla, kažeta na sodelovanje z oblikovalci Oplovih limuzin oziroma osebnih avtomobilov.

Podobno lahko ugotavljamo tudi ob pogledu na valovite bočne linije furgona oziroma kombija. Od enajstih barv karoserije so štiri nekovinske, mogoča pa je dodatna izbira barvnih popestritev odbijača in nekaterih zunanjih elementov.

Kabina za tri ali šest oseb

V nasprotju s furgonom lahko vivaro z dvojno kabino zadovoljuje tudi družinske potrebe, s tem da je med tednom namenjen poslovnim nalogam, med koncem tedna pa se spremeni v prostorno potniško vozilo za razvedrilo, izlete in rekreacijo. Voznik izbira med dvema barvama armaturne plošče, volan je nastavljiv po osi in višini, po višini so nastavljivi tudi sedeži, odlagalne površine pa zavzemajo 75-litrski volumen.

Med dodatno opremo so uveljavljeni vozniški pripomočki, med zanimivejšimi je poklopno naslonjalo srednjega sedeža, ki z ravno ploskvijo spremeni kabino v manjšo pisarno.

Tri stopnje opreme

Osnovno opremo essentio (ESP, daljinsko zaklepanje, električni pomik stekel) nadgrajuje oprema edition z električnim pomikom ogledal, povezavo Bluetooth in stikali na volanskem obroču. Tretja stopnja sportive dodaja dnevne luči LED, meglenke, radio, CD, klimatsko napravo, potovalni računalnik in pomočnika pri parkiranju park pilot.

Od 5 do 5,4 metra v dolžino …

… in od 1,97 do 2,49 metra v višino, to so dimenzije furgona. Tovorni prostor meri od 5,2 do 8,6 kubičnega metra in med preostalim omogoča prevoz treh evropalet.

Za prevoz posebno dolgih predmetov sta v vivaru dve možnosti: z odpiranjem dodatne lopute (flexcargo) se tovor potisne pod sovoznikov sedež ali pa se desno krilo vrat zaskoči v položaju, ko so odprta za 90 stopinj.

Pri podaljšani karoseriji se tako lahko naloži tovor dolžine do 4,15 metra.

Najnižja poraba v segmentu

Pri Oplu trdijo, da je povprečna poraba goriva vivara z 88-kilovatnim dizelskim biturbo motorjem s tehnologijo start/stop kar za liter manjša od tiste pri konkurentih. Med ukrepi za zmanjšanje porabe navajajo start/stop, regeneracijo zavorne energije, izboljšano aerodinamiko, zmanjšanje notranjega trenja in izpopolnjeno vbrizgavanje goriva.

Navedbe bomo poskušali preveriti med testi sorodnih vozil, kot so: boxer, jumpy, scudo, trafic, transit, transporter in vito.

Pri obeh biturbo motorjih manjša turbina omogoča visok navor pri speljevanju, ko se motor vrti z nizkim številom vrtljajev, za ustrezen navor med potovalnim pospeševanjem in premagovanjem vzpetin pa skrbi večja turbina.

Podaljšana garancija in servisni intervali

Vivaro je delovno vozilo, ki se mora čim manj zadrževati v servisnih delavnicah. Pri Oplu so, tako kot pri Renaultovem traficu s katerim si delita zasnovo in tehnične talente, raztegnili potrebne servisne intervale na dve leti oziroma na 40 tisoč kilometrov, kar pride prej. Tudi zanesljivost delovanja produkta je očitno izboljšana, sicer vivaru ne bi podaljšali garancijske dobe na štiri leta oziroma 120 tisoč kilometrov.

Obrtniška oprema iz starih v nove vivare

Vivaro je najpomembnejše Oplovo lahko gospodarsko vozilo, ki je pri nas dosegalo povprečno letno prodajno številko 270, leta 2014 celo 340.

Z novo generacijo imajo pogumne načrte, saj nameravajo leta 2015 prodati 400 vozil, od tega polovico furgonov. Preostalo polovico bodo sestavljale različice, kot so kombi, furgon z dvojno kabino in šasije za različne nadgradnje.

Pri uvozniku poudarjajo, da so notranje dimenzije novega furgona namenoma nespremenjene, tako da lahko lastniki starih vozil svojo opremo preprosto preložijo v notranjost novega vivara. Prvih petdeset lastnikov vivarov bodo kupcem izročili 14. novembra, ko se uradno začne prodaja tega vozila.

Ne spreglejte