Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
26. 5. 2015,
14.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Policija

Torek, 26. 5. 2015, 14.52

7 let, 12 mesecev

Odslužena policijska vozila na dražbo: podrsane "marice", zapuščeni megani, provida, skrita v grmovju (foto)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Notranje ministrstvo prodaja 181 odsluženih policijskih vozil. Kupiti jih je mogoče le v paketu. Povprečno so stara 12 let in imajo prevoženih 217 tisoč kilometrov.

Na prodaj 181 vozil in 75 plaščev za gume

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) skupno prodaja 181 rabljenih prevoznih sredstev ter 75 kosov avtomobilskih in motociklističnih gum. Gre za odslužena vozila, ki imajo v povprečju prevoženih 217.500 kilometrov in so v povprečju stara 12 let.

Med ključnimi pogoji javne dražbe je nakup vseh predmetov, izklicna cena za vozila znaša 92.350 tisoč evrov, za plašče pa 1.980 evrov.

Med vozili najstarejši prihaja iz leta 1994, najnovejša pa so iz leta 2007. Med njimi je veliko škod octavij, fordov focusov, renaultov meganov, opel aster in podobno. Nekje ob ograji, na pol zakrito z grmovjem in listi, smo našli tudi nekdanjo provido škodo octavio RS. Vložek vanjo in servis naj bi bil glede na realno vrednost vozila nesmiseln.

MNZ: S paketno prodajo bomo iztržili več in se izognili dodatnim stroškom

"Vozila so v različnem stanju, zato jih prodajamo v paketu in ne posamično. Tako bo tudi ministrstvo zanje iztržilo več, izognili pa se bomo dodatnim stroškom. V primeru posamične prodaje bi se hitro našli kupci za boljša vozila, ki se lahko z manjšim posegom uporabljajo še naprej, tista najslabša pa bi ostala nam in zanje ne bi bilo kupcev. Za vsa vozila smo naredili uradno cenitev," pravi Bojan Bučinel, direktor urada za logistiko pri MNZ.

Po njegovih izkušnjah s podobnih dražb se ob predložitvi ponudb lahko izklicna cena poviša za od deset do petnajst odstotkov.

Vozila niso več primerna, strošek popravila bi presegel njihovo tržno vrednost

MNZ enkrat ali dvakrat letno izvede javno prodajo odsluženih prevoznih sredstev, kjer zanje zbirajo javne ponudbe. "Vozila prodajamo, ker so iztrošena oziroma v nevoznem stanju. Vozila niso več primerna za izvajanje operativnih nalog policije in za izvajanje nalog ministrstva, strošek popravila pa bi močno presegel tržno vrednost vozil," pravijo na notranjem ministrstvu.

Na drugi strani so gume nove oziroma nerabljene, a so stare v povprečju osem let. Bučinel poudarja, da mora kupec poskrbeti za njihovo varno uporabo.

Kdo bi kupil 181 odsluženih vozil in zanje odštel skoraj sto tisočakov?

Na podlagi preteklih izkušenj se za nakup takšnih odsluženih prevoznih sredstev zanimajo predvsem zasebne in fizične osebe, ki se ukvarjajo s popravilom in predelavo vozil, prodajo rezervnih delov in podobno. Drugače bi bilo v primeru posamične prodaje, saj so nekatera, bržkone redkejša vozila, ne tako daleč od ravni za tehnični pregled.

Ne spreglejte