Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
19. 10. 2022,
8.42

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

električni avtomobili BYD

Sreda, 19. 10. 2022, 8.42

1 leto, 6 mesecev

BYD

Odlični rezultati Kitajcev, ki trkajo na vrata Evrope

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

BYD atto 3 | Foto BYD

Foto: BYD

Kitajski BYD ima za seboj odličnih devet mesecev prodaje avtomobilov, s katerimi so na prvih trgih v Evropi že prisotni. BYD je za zdaj kitajska znamka, ki tudi za evropske proizvajalce predstavlja največjega tekmeca.

Avtomobilska znamka BYD se je spomladi odrekla proizvodnji klasičnih avtomobilov z bencinskimi motorji ter se osredotočila le še na električne in priključno hibridne avtomobile. Odločitev se jim je obrestovala, saj so s tem izkoristili tako zanimanje kupcev kot tudi ugodne državne subvencije. V prvih treh četrtletjih je BYD prodal 1,2 milijona avtomobilov (približno enak delež med polno električnimi in priključnimi hibridi), kar je bilo kar 250 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Rast prodaje električnih avtomobilov na Kitajskem je bila v tem obdobju 110-odstotna.

V enakem obdobju je na Kitajskem Tesla letos prodala 318 tisoč zgolj električnih avtomobilov, domača tekmeca Xpeng in Nio pa 98.500 oziroma 31.600.

Prihodnje leto tudi v Italiji

Znamki BYD je uspelo samostojno izdelovati tako male polprevodnike kot baterije, s čimer je ponudila bolj konkurenčno ceno in se lažje prilagodila višjim cenam surovin na trgu. Svoje avtomobile so sicer podražili, a očitno še v sprejemljivem obsegu za kupce. V prvih devetih mesecih so pri BYD svoj dobiček ocenili na okrog 800 milijonov dolarjev.

V Evropi so s svojimi avtomobili že prisotni v Belgiji, na Danskem, Norveškem, Nizozemskem in Švedskem, letos so se razširili še v Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo. Prihodnje leto bodo svoje avtomobile začeli prodajati tudi v Italiji in Španiji.

V Evropo tudi z najnovejšo limuzino seal

Za zdaj so ponujali svoje tri osrednje avtomobile, to so bili kompaktni križanec atto 3, limuzina han in sedemsedežni SUV tang. Na avtomobilski razstavi v Parizu so razkrili že novejšo limuzino seal, ki jo bodo že prihodnje leto ponudili Evropejcem.

Seal je dolg 4,7 metra in je dimenzijsko primerljiv s teslo model 3. BYD bo morda v Evropo pripeljal tudi svoj najmanjši električni avtomobil dolphin, ki je dolg 4,1 metra in ima z baterijo kapacitete skoraj 45 kilovatnih ur realni doseg vsaj okrog 300 kilometrov.

 

Ne spreglejte