Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
3. 4. 2015,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

cigarete

Petek, 3. 4. 2015, 10.35

8 let

Odkritje carinikov v Kopru: namesto kopalniške opreme kar osem milijonov cigaret (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Cariniki finančnega urada so na ladji, ki je v Koper priplula iz Kitajske, odkrili zaboj s kar 11,4 tone cigaret. Zabojnik, v katerem naj bi bila kopalniška oprema, je bil namenjen na Madžarsko.

V zabojih je bilo kar 8,1 milijona cigaret

Cariniki so zabojnik najprej preslikali z mobilnim rentgenom, nato pa opravili še delni pregled zabojnika. Pri tem se je izkazalo, da je kopalniška oprema le v nekaj kartonih v prvih dveh vrstah, za njimi pa so našli večjo količino neprijavljenih cigaret. Sledila sta praznjenje zabojnika in natančen pregled, v katerem je bilo odkritih kar 40.750 zavojev znamke Marlboro (8.150.000 cigaret) v skupni teži 11,4 tone.

Po cestah tihotapijo predvsem manjše količine cigaret

Evropa je predvsem zaradi visokih cen še vedno najpomembnejše ciljno območje za tihotapljenje tobačnih izdelkov in prodajo na črnem trgu. Ne glede na vrsto prevoza je to ena najbolj dobičkonosnih dejavnosti za organizirane kriminalne združbe.

Pošiljke cigaret in tobaka, ki jih cariniki odkrijejo v zabojnikih v Luki Koper, največkrat prispejo s Srednjega vzhoda in iz Kitajske, v cestnem prometu pa gre najpogosteje za tihotapljenje manjših količin v konstrukcijskih delih vozil ali med osebno prtljago iz držav Vzhodne Evrope in balkanskih držav v države Zahodne Evrope.

"Zadnja leta opažamo povečevanje števila zasegov t. i. "cheap white" cigaret. To so cigarete blagovnih znamk, ki nimajo dovoljenja za prodajo na trgu EU. Običajno so izdelane v vzhodnoevropskih državah (Belorusija, Ukrajina) in Rusiji, nato pa pretihotapljene v EU predvsem v cestnem in železniškem prometu," sporočajo s finančne uprave.

Po oceni Evropske komisije so proračun EU ter proračuni držav članic EU zaradi tihotapljenja in nezakonite trgovine s tobakom in tobačnimi izdelki vsako leto oškodovani za deset milijard evrov, zato je odkrivanje in preprečevanje tihotapljenja tovrstnega blaga eno ključnih področij pristojnih organov držav članic.

Ne spreglejte