SiolNET. Avtomoto Novice
1,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Visoke cene goriv tudi v ZDA

Nov rekord cen in šok za Američane na črpalkah

1,54

termometer

bencin črpalka ZDA |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nizke cene goriv so tradicionalno poganjale povpraševanje po velikih in potratnih motorjih v ZDA, toda zdaj Američani za gorivo plačujejo rekordne vsote. Povprečna cena goriva je prvič presegla mejo petih dolarjev za galono, v primerjavi z evropskimi cenami pa je ameriški bencin še vedno zelo poceni.

Američani v povprečju za galono bencina prvič plačajo več kot pet dolarjev. Ena ameriška galona pomeni 3,78 litra - en liter bencina v povprečju v ZDA torej stane 1,3 dolarja oziroma po trenutnem menjalnem tečaju 1,24 evra. V primerjavi s številnimi evropskimi državami, kjer cena litra presega dva evra, je gorivo v ZDA še vedno zelo poceni.

To pa je le povprečje, saj je treba v nekaterih zveznih državah za bencin plačati mnogo več. Rekorderka je Kalifornija s ceno kar 6,4 dolarja za galono, med dražje pa spadajo še Nevada, Aljaska, Illinois, Washington in Oregon.

Velike podražitve na ameriških črpalkah

V zadnjem tednu se je količina razpoložljive nafte v ZDA zmanjšala za 800 tisoč sodčkov, na drugi strani pa se je povpraševanje z 8,98 povečalo na 9,2 milijona sodčkov na dan. Tako razmerje med povpraševanjem in ponudbo dviga cene in te so v ZDA poletele v neslutene višave.

Galona bencina v povprečju danes stane 58 centov več kot pred enim mesecem in 1,94 dolarja več kot lani ob enakem času. V primerjavi z letom 2019 se je cena galone podvojila. Še posebej poceni je bil bencin v koronskem letu 2020, ko je junija cena galone komaj presegala dva dolarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin