Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
8. 11. 2013,
7.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nissan Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Petek, 8. 11. 2013, 7.06

8 let

Nissan qashqai – nekdanji revolucionar postal zrelejši in kakovostnejši

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi qashqai zaradi dvomilijonske baze kupcev ni tvegal. Na zunaj več dinamike, v notranjosti poudarek na boljših materialih. V ponudbi trije motorji, različica s sedmimi sedeži ni več v ponudbi.

Qashqai je leta 2007 začel trend družinskih crossoverjev

To je druga generacija qashqaia. Avtomobila, ki ni le najuspešnejši model Nissana v Evropi, temveč tudi začetnik trenda terensko navdahnjenih družinskih avtomobilov spodnjega srednjega razreda. Qashqai je pred sedmimi leti začel ponujati crossoverje, ki so od takrat zrasli kot gobe pod dežju, danes mora tak avtomobil v svoji ponudbi imeti vsak proizvajalec, ki si želi v Evropi odrezati spodoben del prodajne pogače.

Brez revolucije: na videz podoben pathfinderju in X-trailu, premium notranjost

Qashqai pričakovano ni doživel revolucije. Čeprav je Nissan pred časom razmišljal, da bi s tem modelom vstopil v golfov razred, bo to uresničil z novim modelom, qashqai pa je obdržal svojo izvirno zasnovo. Na zunaj je dimenzijsko nekoliko zrasel v vse smeri, razen v višino, oblikovno pa je precej bolj dinamičen od predhodnika. Oblikovno povzema Nissanov slog, ki so ga Japonci že predstavili na novem pathfinderju in X-trailu.

Nissan je od leta 2007 prodal dva milijona qashqaijev, od tega tri četrtine v Evropi. Zaradi velike baze kupcev je pravzaprav nadgradil predhodnika. Na zunaj je torej modernejši in bolj športen, v notranjosti pa hoče kupcem ponuditi več premium občutka in višjo kakovost materialov.

Na voljo le še različica s petimi sedeži

Dražji paketi opreme bodo imeli v notranjosti veliko usnja in alkantare, a tudi v slabše opremljenih različicah bo qashqai dobil več mehkejših materialov. Nissan obljublja bolj uporabno notranjost in večji prtljažnik.

Na voljo bo le še petsedežna različica, saj so različico s sedmimi sedeži vzeli iz ponudbe. Zamenjal jo bo novi X-trail.

V ponudbi en bencinski in dva dizelska motorja, poudarek dvokolesnemu pogonu

Qashai bo na voljo z enim bencinskim in dvema dizelskima motorjema. Vstopni model bo poganjal 1,2-litrski bencinski turbo motor, v ponudbi pa sta še 1,5- in 1,6-litrski motor dCi.

Avtomobil bo imel serijsko pogon na sprednji kolesi, štirikolesni pogon bo na voljo pri različici z 1,6-litrskim dizelskim motorjem dCi.

Ta model bo imel na voljo tudi enostopenjski samodejni menjalnik CVT, preostali bodo imeli šeststopenjski ročni menjalnik.

Qashqai tudi z modernimi varnostno-asistenčnimi sistemi, aktivnega tempomata predvidoma ne bo

Qashqai se bo ponašal s sistemom chassis control, ki izvira iz športnega modela GT-R, ta sistem pa prinaša tudi delno zaporo diferenciala.

Tako kot novi note bo imel tudi qashqai tako imenovani safety shield, ki vsebuje različne varnostno-asistenčne sisteme, kot so prepoznavanje prometnih znakov, samodejno zaviranje v sili in samodejno parkiranje. Na zadku lahko pričakujemo kamero, ki bo znala samodejno očistiti svojo lečo.

Novi qashqai bo prvi evropski nissan, izdelan na skupni platformi common alliance. Do leta 2020 bo na tej platformi nastalo 11 Renaultovih in trije Nissanovi modeli.

Ne spreglejte