Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2017,
9.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Nissan nissan leaf

Sreda, 4. 10. 2017, 9.25

6 let, 6 mesecev

Nissan leaf nismo: športna provokacija v svetu električnih vozil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Nissan leaf nismo | Foto Nissan

Foto: Nissan

Če vam običajni nissan leaf ni dovolj, je japonski proizvajalec vozil pripravil športno študijo, ki so jo dodelali pri oddelku nismo in v svet električnih vozil prinaša nekaj dodatne športnosti.

Konkurenca trka na vrata

Nissan velja za pionirja elektromobilnosti, saj mu je v prvi generaciji uspelo prodati že več kot 280 tisoč leafov. Avtomobilska industrija se je od premiere leafa močno spremenila. Nekoč je bil leaf na trgu električnih avtomobilov skoraj sam, danes je dobil veliko tekmecev. Med glavnimi so nedvomno nova tesla 3, volkswagen e-golf, BMW i3, hyundai ioniq, opel ampera-e in podobni avtomobili. Proizvajalci vse več poudarka dajejo tudi športnim različicam, med prvimi se je opogumil BMW in razkril športno različico i3s. Zdaj so na potezi Japonci, ki želijo z leafom nismo spet orati ledino in športno električno kombilimuzino približati množicam.

Študija, ki so jo izdelali pri oddelku nismo, napoveduje športno izvedenko leafa. | Foto: Nissan Študija, ki so jo izdelali pri oddelku nismo, napoveduje športno izvedenko leafa. Foto: Nissan

Študija, ki napoveduje prihod serijskega primerka

Pri oddelku nismo so v svoje roke vzeli drugi generacijo leafa, ki v osnovni izvedenki ne velja za najbolj razbruljiv avtomobil na svetu. S številnimi karoserijskimi dodatki so poskrbeli, da ta brezogljična kombilimuzina vzbudi zanimanje že samo z nekaterimi unikatnimi karoserijskimi dodatki in belo-rdečo barvno kombinacijo.

Spremembe v primerjavi z običajnim modelom so vidne na sprednjem delu, kjer sta nameščena večji usmerjevalnik zraka in drugačna maska z večjo mrežo in horizontalno postavljeni dnevni žarometi LED, ki zamenjujejo trepeziodno oblikovane dnevne luči. Ob pogledu na stranski profil avtomobila vidimo drugačna aluminijasta platišča in nekoliko znižano višino vsega avtomobila. Vzmetenje ni le nižje, temveč je nekoliko trše, kar omogoča športnejšo vožnjo. Na zadku so namestili večji difuzor in vanj sredinsko namestili meglenko. Spremembe na zadku sklene velika oznaka nismo.

Manj sprememb je v potniški kabini

V notranjosti so spremembe manjše narave, saj so dodali rdeče dodatke le okoli ventilacijskih šob in na sedeže. Enaka barvna kombinacija krasi še vratne panele in gumb za zagon motorja. Nad njim je natisnjena manjša oznaka nismo, ki vozniku sporoča, da ne sedi v običajem leafu.

Za zdaj še ne vemo, ali so inženirji posegali v zmogljivosti elektromotorja in baterije. Vse informacije bodo znane 25. oktobra, ko bo nissan na avtosalonu v Tokiu prvič v živo pokazal športno različico leafa.

Potniška kabina ostaja zvesta prvotni zasnovi, športnost stopnjujejo le rdeči dodatki in napis nismo. | Foto: Nissan Potniška kabina ostaja zvesta prvotni zasnovi, športnost stopnjujejo le rdeči dodatki in napis nismo. Foto: Nissan

Kakšen je prirastek moči, še ne vemo, več bo znano 25. oktobra, ko se začne avtosalon v Tokiu. | Foto: Nissan Kakšen je prirastek moči, še ne vemo, več bo znano 25. oktobra, ko se začne avtosalon v Tokiu. Foto: Nissan

Ne spreglejte