SiolNET. Avtomoto Novice
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nissan GT-R nismo – bojevnik z vzhoda že ustrahuje superšportno elito

Nissan GT-R nismo – najbolj športen avtomobil, ki ga Nissan ponuja

1,65

termometer

Nissan GT-R Nismo
Foto: Ciril Komotar

Nissan GT-R nismo je avtomobilski plenilec s 600 "konji" in apetiti po pretežno evropski superšportni eliti. Hitrejši, sodobnejši in zmogljivejši je pripravljen na nadaljevanje rušenja hitrostnih rekordov.

Predrzen videz in oblikovna ostrina ogljikovih vlaken

Nissan GT-R Nismo Foto: Ciril Komotar

Nissanov hišni oddelek Nismo (Nissan Motorsports), namenjen piljenju vozniško že tako ali tako izjemno nadarjenih strojev, je le nekaj mesecev po predstavitvi osveženega modela GT-R predstavil zver, pred katero upravičeno trepetajo še tako samozavestni lastniki dražjih, nižjih in zmogljivejših superšportnikov.

Super agresivni Nismo GT-R intenzivnost razmeroma zadržane oblikovne dinamike serijskega modela tudi tokrat dviguje na novo raven. Že na prvi pogled se zdi, da so številna zakrilca na vseh koncih vozila, še posebej pa spredaj, vsaj približno tako ostra kot samurajske katane. Da je prepričljivost oblikovalskega dela še večja, se ta posebna izvedba modela GT-R zanaša še na izdatno pomoč ogljikovih vlaken.

V primerjavi z običajnim GT-R so odprtine, namenjene zajemanju zraka, v iskanju učinkovitejšega hlajenja motorja večje, številna krilca pa imajo dvojno vlogo (optimizirajo pretok zraka okoli karoserije, hkrati pa potiskajo vozilo k tlom, ko gre zares hitro). Tudi zato pa naj bi bil Nismov izdelek najstabilnejši GT-R do zdaj. V primerjavi z običajnim GT-R so odprtine, namenjene zajemanju zraka, v iskanju učinkovitejšega hlajenja motorja večje, številna krilca pa imajo dvojno vlogo (optimizirajo pretok zraka okoli karoserije, hkrati pa potiskajo vozilo k tlom, ko gre zares hitro). Tudi zato pa naj bi bil Nismov izdelek najstabilnejši GT-R do zdaj. Foto: Ciril Komotar

Zaslon, občutljiv na dotik, "čuti" približevanje prstnih blazinic

Nissan GT-R Nismo Foto: Ciril Komotar

Podobno kot pri modelu GT-R je tudi notranjost nisma GT-R popolnoma osvežena, polna alkantare, upravljanje z vmesnikom in vsemi ključnimi funkcijami je poenostavljeno (po prenovi modela se je število stikal s 27 zmanjšalo na 11), zaslon je večji in za upravljanje nekaterih funkcij sploh ne zahteva dotika, ampak le približanje prstne blazinice, kar pomeni bistveno lažje upravljanje pri višjih hitrostih. In mimogrede, tudi celotna sredinska konzola je sestavljena iz ogljikovih vlaken. Voznik in sovoznik sedita v dirkaških školjkah – bolj na tesno ne gre.

Doseženi časi na dirkališčih bodo zaradi številnih izboljšav strukturne trdnosti karoserije in izboljšanega delovanja prilagodljivih Bilsteinovih blažilnikov, vzmeti ter nosilcev hitrejši.

Moč vsem štirim kolesom še zmeraj deli ročno sestavljen, prisilno polnjen 3,8-litrski šestvaljnik V-oblike z dvema turbinskima puhaloma in 600 "konji", menjalnik pa je robotizirani dvosklopčni izdelek. Moč vsem štirim kolesom še zmeraj deli ročno sestavljen, prisilno polnjen 3,8-litrski šestvaljnik V-oblike z dvema turbinskima puhaloma in 600 "konji", menjalnik pa je robotizirani dvosklopčni izdelek. Foto: Ciril Komotar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin