SiolNET. Avtomoto Novice
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Porsche pred Volkswagnom in Mercedes-Benzom

Ni Volkswagen: znamka, ki je v Evropi vredna največ

0,57

termometer

Porsche 911 GT2 RS | Porsche se je po javni prodaji na borzi v Frankfurtu že zavihtel na vrh najvrednejših avtomobilskih proizvajalcev v Evropi. | Foto: Gregor Pavšič
Porsche se je po javni prodaji na borzi v Frankfurtu že zavihtel na vrh najvrednejših avtomobilskih proizvajalcev v Evropi. Foto: Gregor Pavšič

Porsche je prehitel Volkswagen in postal najvrednejši avtomobilski proizvajalec v Evropi. Na globalni ravni sta daleč spredaj Tesla in Toyota.

Porsche je nedavno vstopil na frankfurtsko borzo. V ponedeljek je cena delnice padla na 81 evrov, kar je bilo pod ravnjo s prvega dneva javne prodaje, a nato je narasla vse do 93 evrov. To je pomenilo vrednost podjetja 85 milijard evrov. Čeprav je vrednost delnice nato ob koncu dneva upadla na dobrih 91 evrov, je vrednost Porscheja še vedno slabih 84 milijard evrov.

To je zanesljivo več, kot je bil isti dan vreden koncern Volkswagen. Podjetje iz Wolfsburga v Nemčiji je bilo ocenjeno na 77 milijard evrov. Tretji med evropskimi proizvajalci je Mercedes-Benz z vrednostjo 57 milijard evrov, sledita še BMW (47 milijard evrov) in Stellantis (39 milijard evrov).

Velik zaostanek za Teslo in Toyoto

Med nemškimi podjetji je Porsche na petem mestu, in sicer za podjetji Linde, SAP, Deutsche Telekom in Siemens. Na evropski ravni se je Porsche kot najvrednejši avtomobilski proizvajalec zavihtel skupno na 25. mesto.

Na globalni ravni je med avtomobilskimi proizvajalci še naprej najvrednejša Tesla s tržno kapitalizacijo 746 milijard ameriških dolarjev in Toyota, ki je trenutno vredna okrog 220 milijard dolarjev.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin