SiolNET. Avtomoto Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemške volitve: vse stranke zavračajo uvedbo cestnin

1

termometer

Uvedba cestnin je bila ena pomembnejših predvolilnih tem v Nemčiji, a glede na stališča nobena med največjimi strankami takega ukrepa ne podpira. Malo podpore tudi za omejitev hitrosti na avtocesti.

Avtomobili še naprej brez cestnin, več bodo plačali tovornjaki in avtobusi

V Nemčiji ne skrivajo problematike vzdrževanja cestnega omrežja, a tega bodo še naprej financirali iz državnega proračuna in ne prek uvedbe cestnin oziroma vinjet.

Čeprav je bil tak ukrep večkrat omenjen v predvolilnih soočenjih in so ga stranke povezovale celo z vstopom v koalicijo, cestnin za osebne avtomobile v Nemčiji ne bo. To zavračajo vse največje stranke, ki pa na drugi strani predlagajo razširitev cestnin za tovornjake na ceste vseh ravni, cestnina pa bo morda doletela tudi turistične avtobuse.

Vse stranke sicer zagovarjajo pomen investicij v cestno omrežje. CDU/CSU bo predlagala 25 milijard evrov vredno investicijo. SDP zagovarja 20-odstotno povečanje na letno raven 12 milijard evrov. Stranka zelenih bi znesek letnega vzdrževanja na letni ravni povečala na 3,5 milijarde evrov.

Splošne omejitve 120 kilometrov na uro ne podpirajo vse stranke

Druga pomembna tema so v Nemčiji vedno tudi omejitve hitrosti, saj ima "autobahn" še vedno odseke brez zgornje omejitve.

Med strankami, ki hočejo vpeljati splošno omejitev, so Zeleni, ki z nižanjem hitrosti računajo na bolj pretočen promet in manjše zastoje. Omejitev 120 kilometrov na uro zagovarjajo tudi v FDB, prav tako tudi stranka levih. Po njihovem mnenju bi imel tak ukrep tudi pozitivne učinke na okolje. V stranki CDU/CSU odgovarjajo, da morajo biti omejitve hitrosti prilagojene konkretni lokaciji in prometnim razmeram, zato splošne omejitve ne zagovarjajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin