SiolNET. Avtomoto Novice
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji šef Nissana zanika obtožbe o prikrivanju prihodkov

0,35

termometer

Carlos Ghosn
Nekdanjemu predsedniku Nissana Carlosu Ghosnu je japonsko tožilstvo v sredo uspešno podaljšalo pripor. Foto: Reuters

Nekdanji predsednik avtomobilskega koncerna Nissan Carlos Ghosn po poročanju japonskih medijev zanika obtožbe o poneverbah. Ghosn trdi, da ni imel namena pripravljati lažnih finančnih poročil. Menedžer v javnosti sicer ni spregovoril vse od aretacije pred slabim tednom dni.

V Braziliji rojeni menedžer je po navedbah medijev preiskovalcem zatrdil, da ni nameraval prikrivati svojih prihodkov. S preiskovalci je govoril, čeprav ima pravico molčati.

Carlos Ghosn Avtomoto Renault: Ghosn ostaja direktor, a ne brez sprememb

Ghosn in Kelly zanikata obtožbe o lažnih finančnih poročilih

Nissan je Carlosa Ghosna v četrtek odstavil z mesta predsednika. Odstavljenemu menedžerju za zdaj ob strani še naprej stoji Renault, v katerem je Ghosn izvršni direktor.

Ghosn naj bi ob pomoči drugega Nissanovega menedžerja Grega Kellyja prikril za osem milijard jenov oziroma 62 milijonov evrov prihodkov. Kelly je omenjene obtožbe po navedbah medijev zavrnil, češ da so bile Ghosnove plače izplačane v skladu z zakoni.

Lokalni mediji med drugim poročajo, da je Nissan za preiskavo domnevnih Ghosnovih spornih ravnanj letos oblikoval skrivno ekipo. Ta je podatke prečesavala v strogi tajnosti, da Ghosna ne bi spodbudili k uničevanju dokazov. Menedžer je od ponedeljka pridržan v Tokiu. V sredo je tožilstvo uspešno predlagalo desetdnevno podaljšanje pripora.

Carlos Ghosn Avtomoto Aretacija: Veliki avtomobilski šef v težavah

Nekdanji šef Nissana veljal za enega od najmočnejših menedžerjev v avtomobilski industriji

Sprva so Ghosna sumili prikrivanja petih milijard jenov med junijem 2011 in junijem 2015. Zdaj vse kaže na to, da je Ghosn prihodke skrival tudi po tem obdobju, zato mu v skladu z japonsko zakonodajo grozi še ena aretacija zaradi hujših obtožb.

Ghosn je do aretacije veljal za enega od najmočnejših vodilnih kadrov v avtomobilski industriji in arhitekta povezave med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem. Upravni odbor Mitsubishi Motors naj bi o Ghosnu razpravljal v ponedeljek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin