Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
29. 11. 2019,
4.02

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,76

5

Natisni članek

električni avtomobili priključni hibrid Prodaja avtomobilov

Petek, 29. 11. 2019, 4.02

4 leta, 4 mesece

Prodaja električnih in priključnohibridnih avtomobilov

Nazorne številke: Slovenija v vrhu držav, kjer ne steče prodaja teh vozil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,76

5

Škoda superb plugin | Kmalu več ponudbe priključnih hibridov. Tak pogon bo med drugimi za octavio in superba ponudila tudi Škoda. | Foto Gregor Pavšič

Kmalu več ponudbe priključnih hibridov. Tak pogon bo med drugimi za octavio in superba ponudila tudi Škoda.

Foto: Gregor Pavšič

V prvih treh četrtletjih so v državah Evropske unije in EFTA (Norveška, Švica in Islandija) registrirali skoraj 383 tisoč avtomobilov s priključnim kablom. Pogled v prodajne številke razkriva, da je v veliki večini držav prodaja priključnih hibridov povsem v senci polno električnih avtomobilov.

Krivulja prodaje je v tem času preobrazbe avtomobilske industrije močno odvisna od ponudbe na trgu. Pred nami so meseci, ko se bo ponudba novih električnih in priključnih hibridov močno povečala. V prvih treh četrtinah letošnjega leta je prodaja vozil s priključnim kablom narasla za 38 odstotkov, kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

Električni renault zoe. | Foto: Gašper Pirman Električni renault zoe. Foto: Gašper Pirman Evropsko povprečje: za vsak priključni hibrid prodajo dva električna avtomobila

Zanimiv pa je podatek, da večino teh vozil tvorijo povsem električni avtomobili. Teh so v omenjenih državah do konca septembra prodali 252 tisoč (kar 93-odstotna rast), na drugi strani pa 123 tisoč drugih elektrificiranih vozil s polnilnim kablom. Veliko večino teh tvorijo priključni hibridi, nekaj malega pa še vozila na vodikove gorivne celice in s podaljševalniki dosega.

Za vsak prodani priključni hibrid avtomobilski trgovci tako prodajo dva polno električna avtomobila. To sovpada tudi s prodajnimi načrti slovenskega uvoznika znamke Hyundai, ki pri ioniqu napoveduje prav tako prodajno razmerje med električno in priključnohibridno različico istega avtomobila.

prodaja električni plugin avtomobili | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Države s prevlado priključnih hibridov so zelo redke

Podatki se med državami sicer močno razlikujejo. Finci so letos na primer kupili bistveno več priključnih hibridov kot električnih vozil. Njihov delež v celotni elektrificirani prodaji (s priključnim kablom) je kar 69-odstoten, več priključnih hibridov kot električnih vozil so kupili tudi Švedi, Islandci, Grki in Slovaki.

V nekaterih državah je razmerje dokaj izenačeno, a v večini držav je vendarle močno na strani električnih vozil.

Priključni hibridi v Sloveniji v senci polno električnih vozil

Izstopajo države, kot so Nizozemska, Norveška in Avstrija, četrta med vsemi z največjo razliko med električnimi in priključnohibridnim vozili pa je že Slovenija. Do konca septembra so naši trgovci po podatkih ACEA prodali 353 električnih vozil in 68 priključnih hibridov. Vse omenjene države imajo v tej elektrificirani floti delež priključnih hibridov manjši od 20 odstotkov.

Volkswagen pričakuje začetek prodaje električnega ID.3. | Foto: Gregor Pavšič Volkswagen pričakuje začetek prodaje električnega ID.3. Foto: Gregor Pavšič Rezultati se bodo v naslednjih mesecih lahko korenito spremenili. Na trg bo kmalu prišlo več novih priključnih hibridov. Ta pogon ne bo več rezerviran le za dražja vozila, te različice bodo na primer omogočali tudi renault captur, škoda octavia in toyota RAV4.

Tudi pri električnih vozilih pa bo ponudbe kmalu več (renault zoe, peugeot e-208, opel corsa-e, volkswagen ID.3, volkswagen e-up, škoda citigo-e …), le karoserijske izvedbe teh vozil bodo v primerjavi s priključnimi hibridi še naprej omejene.

Toda zdi se, da je razvoj pogonov in tudi polnilne infrastrukture prišel do točke, ko vozniki z željo po spremembi pogona raje izberejo polni električni pogon kot pa kompromisno rešitev priključnega hibrida.
Ne spreglejte