SiolNET. Avtomoto Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Narava v letu 2011 krojila usodo japonske avtoindustrije

4

termometer

Proizvodnja avtomobilov na Japonskem je lani upadla za 12,8 odstotka, medtem ko je izvoz avtomobilov upadel za 17,8 odstotka, kažejo podatki japonskega združenja proizvajalcev avtomobilov.

Potres in cunami pustila velike posledice …

Združenje padec proizvodnje pripisuje posledicam marčevskega potresa in cunamija ter poplavam na Tajskem, poročajo tuje tiskovne agencije. Japonski avtomobilski proizvajalci so lani izdelali okoli 8,4 milijona vozil in izvozili okoli 4,46 milijona vozil. Proizvodnjo avtomobilov sta najbolj prizadela potres in cunami, v katerih je sicer umrlo 15.845 ljudi, 3367 pa jih še vedno pogrešajo.

… nato so sledile še poplave na Tajskem

Na proizvodnjo so negativno vplivale tudi dolgotrajne poplave na Tajskem, kjer sicer izdelujejo nekatere sestavne dele za japonske avtomobile. Največ avtomobilov sicer japonska podjetja izvozijo v ZDA, izvoz tja pa je lani upadel za 6,8 odstotka na 1,43 milijona avtomobilov, medtem ko je izvoz v druge azijske države upadel le za 0,7 odstotka na 572.000 avtomobilov.

Hondin četrtletni dobiček nižji kar za 41 odstotkov

Poplave na Tajskem so znižale tudi četrtletni dobiček Honde. Ta je v obdobju med oktobrom in decembrom ustvarila 47,6 milijarde jenov (473,5 milijona evrov) čistega dobička, kar je 41 odstotkov manj kot v enakem obdobju predhodnega poslovnega leta.

Zaradi najhujših poplav na Tajskem v zadnjih 50 letih je Honda oktobra prenehala s proizvodnjo v tamkajšnjih tovarnah, ki so bile močno poškodovane.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin