Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
7.53

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča REGIA GROUP

Foto: Thinkstock, Klemen Korenjak / Siol.net

Natisni članek

nagradna igra REGIA GROUP avtomobilski servis advertorial tehnični pregledi

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 7.53

2 meseca, 2 tedna

Napake, ki ne dopuščajo popravnega izpita

Vsebino omogoča REGIA GROUP

Foto: Thinkstock, Klemen Korenjak / Siol.net

Odgovoren voznik za splošno varnost v cestnem prometu naredi zelo veliko tudi tako, da redno skrbi za tehnično brezhibnost svojega vozila. Tudi če se čisto nič ne spoznamo na avtomehanična opravila, moramo poskrbeti zase in vse druge v prometu.

avtomobil servis voznica | Foto:

Nagradna igra je končana.

  • Izlet v Budimpešto za dve osebi prejme:

Bojan Mandeljc.

Sebastjan Bizjak

Darko Debenec

Franci Papler

Dragica Markun

Tanja Štremfelj

Čestitamo!

V cestnem prometu smo odvisni predvsem od svojega znanja, izkušenj in dobre opremljenosti svojega vozila.

Cesta ne dopušča napak, zato moramo znati predvidevati in biti vedno en korak pred neželenimi dogodki. Preprečimo jih lahko tudi tako, da svojemu osebnemu vozilu zagotovimo redne tehnične preglede. Ti so ključnega pomena za vašo varnost in varnost preostalih udeležencev v prometu.

Če nam je vožnja v užitek, smo lahko prepričani, da bomo šele s popolnoma vzdrževanim vozilom spoznali pravo poezijo vožnje.

avtomobil servis voznica | Foto:

Z neustrezno opremljenim vozilom ne smemo na cesto

O nevarnostih, ki jih v prometu povzročajo vozniki z vozili, ki ne ustrezajo vsem standardom o tehnični brezhibnosti, smo se pogovarjali z reševalcem na motorju Domnom Vodopivcem. Ta opozarja, da se je na cesto treba odpraviti z ustrezno opremljenim vozilom, ki nima tehničnih napak.

Domen Vodopivec: "V našem poklicu je varnost na prvem mestu." Foto: Klemen Korenjak | Foto: Domen Vodopivec: "V našem poklicu je varnost na prvem mestu." Foto: Klemen Korenjak Ko prvi prihitite na mesto prometne nezgode, se najbrž ne vprašate takoj, kaj je bil vzrok, prvi so ponesrečenci, za katere morate poskrbeti. Kolikokrat se po nezgodi izkaže, da je vzrok zanjo to, da vozilo ni bilo tehnično brezhibno?

Najprej moramo ugotoviti stanje pacienta, število pacientov, kakšne so poškodbe in na koncu mehanizem, ki je povzročil te poškodbe. Se pa včasih zgodi, da sta že na samem prizorišču znana krivda in potek nesreče, ki je pogosto tehnične narave (prevelika hitrost, opojne substance, vozilo ni bilo tehnično brezhibno).

Katere so glavne napake glede opreme vozila, ki jih delamo vozniki? Pozimi je to gotovo neustrezno stanje pnevmatik, sicer pa nedelovanje žarnic, slabi zavorni sistemi, nedelovanje smerokazov …

Vozniki se velikokrat zanašamo na srečo, češ, saj me ne bo nihče ustavil in saj se peljem samo do sosednjega kraja, to pa je res blizu. Seveda gre lahko velikokrat za skrito tehnično okvaro ali stanje. Vsak razumen človek ve, da z neustrezno opremljenim vozilom ne sme na cesto, saj so na njej tudi drugi ljudje. Glavna napaka voznikov je, da smo neodgovorni in skrajno sebični, ker mislimo samo nase.

Ljudje se pogosto ne zavedamo, kako pomembno je brezhibno vozilo, saj smo le tako lahko prijazni do okolja, vestni in tudi kazensko odgovorni. Le tako lahko uveljavljamo vse ugodnosti, ki nam jih omogoča nezgodno zavarovanje.

Kako pomembne so prve minute, ko rešujete življenja v prometnih nezgodah?

V prvih minutah je zelo pomembno, da zavarujemo kraj dogodka in poskrbimo za svojo varnost, še preden se bomo odločili pomagati ponesrečencem.

Zelo pomembno je tudi, da čim prej ugotovimo stanje ponesrečencev (zavest, dihanje, hude krvavitve in preteče nevarnosti – ogenj, nevarne snovi) in to sporočimo na številko 112 ali 113.

Ko hitite na pomoč, tudi sami veliko tvegate. Ali v tistih trenutkih, ko prejmete klic, mislite tudi na svojo varnost?

V našem poklicu je varnost na prvem mestu. Takoj, ko zaznamo nevarnost oziroma tveganje, se hitrost zmanjša, odpravijo se vzroki tveganja in zmanjša nevarnost, šele nato lahko hitimo naprej.

Ali redno skrbite za tehnično brezhibnost svojega službenega reševalnega motorja?

V enoti reševalcev motoristov sta brezhibnost in varnost tabu tema, saj o tem lahko govorimo samo za zaprtimi vrati. Če povzamem skrajno resno: v našem poklicu ni mesta za besede s predpono ne-, ker nas lahko to stane življenje. Zagotavljam vam, da se tega zelo zavedamo.

Varna vožnja ter prijazen in preprost dostop do vseh storitev

Svojemu jeklenemu konjičku privoščimo reden servis in redne tehnične preglede v servisnem centru, kjer ničesar ne prepustijo naključju in jim zadovoljstvo strank pomeni izjemno veliko.

servis mehanik garaža | Foto: REGIA GROUP je med vodilnimi podjetji za opravljanje tehničnih pregledov in registracij motornih vozil v Sloveniji. Njihov cilj je strankam zagotoviti varno vožnjo ter prijazen in preprost dostop do vseh storitev in informacij, povezanih z njihovimi vozili. S svojimi nasveti strankam pomagajo zmanjšati stroške lastništva vozila.

Lokacije, kjer opravljajo tehnične preglede:

  • REGIA CENTER Vodovodna
  • REGIA CENTER Brezovica
  • REGIA CENTER REMONT Labore
  • REGIA CENTER Primskovo

Pregled, ki ga določa zakon

tehnični pregled | Foto:

Preden se odpravimo na obvezen tehnični pregled, se včasih počutimo, kot bi šli opravljat pomemben izpit. Še posebej če je naš avtomobil malce v letih, se hitro najde nekaj, kar bo izstopalo.

Dvomi so lahko povsem odveč. Pregled bomo gladko opravili, če se bomo nanj malce pripravili. Tako nam bo veliko lažje, pa še marsikatero napako lahko odpravimo kar sami. Preverimo delovanje svetlobnih teles in regulatorja dolžine svetlobnega snopa ter ustreznost obvezne opreme. S tem se izognemo nepotrebnim težavam in neprijetnemu občutku, ko nas na pregledu zavrnejo zaradi skoraj "banalnih" napak.

Preverite tudi, ali svetijo kontrolne lučke za motor, zračno blazino ali ABS in odpravite napako, preden greste na tehnični pregled. Prav tako preglejte rok uporabnosti paketa prve pomoči in pozorno preglejte stekla, da nimajo morebitnih poškodb.

Pogostost opravljanja tehničnih pregledov osebnih vozil je določena z zakonom o motornih vozilih. Osebna vozila morajo prvi tehnični pregled opraviti štiri leta po prvi registraciji, nato pa vsaki dve leti do osmega leta starosti.

Vozilo mora biti za tehnični pregled redno vzdrževano, nepoškodovano in očiščeno. Na tehnični pregled je treba pripeljati vozilo ter predložiti prometno dovoljenje in dokument o skladnosti vozila ali soglasje k registraciji vozila.

Na "popravca" po petih dneh

Če tehničnega pregleda ne opravimo uspešno, imamo pet dni časa, da napake popravimo. V tem času lahko pridemo na ponoven brezplačen pregled. Če nam še vedno ne uspe vsega popraviti, bomo tretji pregled morali spet plačati.

Kaj pri osebnih vozilih preverijo na tehničnem pregledu:

  • servis mehanik avtomobil | Foto: identifikacija in ustreznost dokumentacije,
  • zavorni sistem,
  • naprave za upravljanje,
  • vidljivost,
  • svetlobna oprema,
  • osi, kolesa, pnevmatike, vzmeti in blažilci,
  • šasija in drugi deli,
  • preostale kontrole in oprema,
  • emisije.

Obvezna oprema za osebna vozila:

  • rezervno kolo,
  • varnostni trikotnik (UN/ECE R27),
  • komplet za prvo pomoč,
  • rezervne žarnice,
  • zimska oprema.

Priporočljiva oprema:

  • odsevni brezrokavnik,
  • strgalo za led,
  • vlečna vrv.

Najpogostejše šibke točke tehničnega pregleda so napake na podvozju, napake na krmilnem mehanizmu, pnevmatike in napake na izpušnem sistemu. Pri starejših vozilih pa poškodbe na karoseriji, puščanje motornega olja in zavorne preperele cevi. Vozilo ni tehnično brezhibno, kadar napaka resno ogroža varnost v cestnem prometu. Največ poudarka na pregledu namenijo pnevmatikam, krmilnim mehanizmom in zavoram.

Ne spreglejte