SiolNET. Avtomoto Novice
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Toyota je lani izdelala 9,53 milijona novih vozil

Največji proizvajalci leta 2020: Toyota spet pred Volkswagnom

0,11

termometer

Toyota corolla
Toyota je lani globalno izdelala 9,53 milijona novih vozil. Foto: Gregor Pavšič

Toyota je po petih letih spet prehitela Volkswagnov koncern in postala največji proizvajalec vozil na svetu. Lani jih je izdelala 9,5 milijona vozil, Volkswagen pa 9,3 milijona.

Podatek o skupnem številu izdelanih vozil je sicer predvsem prestižne narave. Pri lanskem letu pa vendar razkriva tudi uspešnost poslovanja v času številnih omejitev zaradi epidemije covid-19, a tudi odvisnost od trgov, kjer so bile te omejitve bolj očitne kot drugje.

Proizvodnja vozil Toyote (skupaj z znamkami Lexus, Daihatsu in Hino) je lani padla za 11 odstotkov, na skupno 9,53 milijona novih vozil. Pri koncernu Volkswagen (Volkswagen, Audi, Škoda, Seat, Porsche, Scania in MAN) je proizvodnja lani padla za 15 odstotkov, na 9,31 milijona vozil.

Različno strogi ukrepi v ZDA in Evropi

Prvič po letu 2015 je Toyota prehitela Volkswagen. Na te rezultate so vplivali tudi različno strogi ukrepi zaradi covid-19 na posameznih trgih. Volkswagen je tradicionalno zelo vezan na Evropo, kjer so bili sredi leta prodajni saloni dolgo zaprti. Evropski avtomobilski trg se je lani skrčil za 24 odstotkov, prodaja Volkswagnovega koncerna pa za 15 odstotkov.

Toyota je bolj odvisna od trga v ZDA, kjer je lani avtomobilski trg padel "le" za 15 odstotkov. Kljub velikemu številu okuženih in umrlih zaradi bolezni covid-19, pa tam ukrepi za avtomobilske trgovce niso bili tako strogi kot v Evropi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin