Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
10. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

Natisni članek

reli Volkswagen

Sobota, 10. 2. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Najbolj atraktivni VW polo na poti v Slovenijo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

V ponedeljek iz Poljske v Slovenijo prihaja atraktivna karoserija na osnovi volkswagen pola, ki bo namenjena izdelavi dirkalnika za vrh slovenskega državnega prvenstva v reliju.

Takšno karoserijo bodo v poljskem Evolve Motorsport pripravili za nekdanjega slovenskega prvaka v reliju Darka Peljhana. | Foto: Evolve Motorsport Takšno karoserijo bodo v poljskem Evolve Motorsport pripravili za nekdanjega slovenskega prvaka v reliju Darka Peljhana. Foto: Evolve Motorsport

Prva vožnja - Kako dober je novi volkswagen polo


Volkswagen polo je januarja postal zmagovalec izbora Slovenski avto leta, na slovenske ceste pa prihaja tudi v serijski športni različici GTi in kot pravi dirkalnik za naskok na najvišja mesta v državnem prvenstvu. Tam ga bo vozil sedemkratni državni prvak Darko Peljhan.

Hibrid volkswagna in mitsubishija iz Idrije

Že lani jeseni smo poročali o obisku poljske ekipe Evolve Motorsport v Idriji pri Darku Peljhanu, kjer so promovirali dirkalnike z nacionalno homologacijo R4N. To so nekakšni prototipni avtomobili, s katerimi ni mogoče nastopati v vseh državah in prav tako ne na večjih mednarodnih tekmovanjih.

Tak avtomobil združuje tehnično osnovo mitsubishija ali subaruja skupine N, Poljaki pa temu dodajo atraktivno karoserijo modernega avtomobila.

Prednost v nižji masi in okretnosti

V primeru Peljhana bo karoserija volkswagen pola. Tak dirkalnik bo okrog 200 kilogramov lažji od njegovega dozdajšnjega mitsubishija, prav tako bo bolj okreten in tako morda primernejši tudi za enakovreden boj v skupni razvrstitvi z dirkalniki razreda R5. Lani sta v državnem prvenstvu z dirkalniki R5 kot uvoznika posredno sodelovala tudi slovenski Peugeot in Hyundai. Dirkalnike z oznako R4N je nedavno v razpis državnega prvenstva sprejela tudi nacionalna zveza za avtošport AŠ2005.

Peljhanovo karoserijo trenutno še izdelujejo na Poljskem, v ponedeljek pa bo po njegovih besedah že prispela v Idrijo. Prvi reli državnega prvenstva, kjer je lani prvak postal Rok Turk (peugeot 208 R5), bo v drugi polovici aprila v Ajdovščini in Vipavi.
Ne spreglejte