Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2016,
15.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Dieselgate Mitsubishi

Sreda, 20. 4. 2016, 15.16

6 let, 6 mesecev

Mitsubishi po poti Volkswagnove afere Dieselgate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Mitsubishi

Vse bolj jasno postaja, da je prirejanje tovarniških podatkov o porabi goriva in količini izpustov veliko bolj razširjeno, kot je razkrila Volkswagnova afere Dieselgate. Danes je japonski Mitsubishi tako priznal goljufanje na testih učinkovitosti izgorevanja goriva pri več kot 600 tisoč vozilih. Ključno vprašanje je, kdo bo naslednji, ki bo razkrit.

Danes Mitsubishi, kdo pride na vrsto jutri?

Mitsubishi | Foto:

Metode testiranja so bile, kot je pojasnil prvi mož Mitsubishi Motorsa, drugačne od tistih, ki jih predpisuje japonska zakonodaja. "Ne gre za majhno težave in potrebovali bomo veliko časa," je dejal o posledicah razkritja. "Škoda bo gotovo velika," je bil odkrit.

Uradna Mitsubishijeva izjava navaja, da jih je na nepravilnosti opozoril partnerski avtomobilski proizvajalec Nissan. V afero naj bi bili namreč vključeni tudi nekateri avtomobilski modeli, ki jih Mitsubishi dobavlja omenjeni znamki. Oba proizvajalca se že dogovarjata za kompenzacijo nastale škode, Mitsubishi pa že opravlja notranjo raziskavo, katere rezultati bodo razkrili, ali bi lahko goljufija segla vse do Evrope.

Mitsubishi opravlja interno raziskavo, ki bo razkrila dejanski doseg goljufije. Za zdaj velja, da so v afero vključena le na azijskih trgih prodajana vozila. | Foto: Reuters Mitsubishi opravlja interno raziskavo, ki bo razkrila dejanski doseg goljufije. Za zdaj velja, da so v afero vključena le na azijskih trgih prodajana vozila. Foto: Reuters

Škoda bo velika, delnica že danes strmoglavila za 15,16 odstotka …

Mitsubishi | Foto:

Po tiskovni konferenci je vrednost Mitsubishijevih delnic padla za 15 odstotkov. Japonski medij Kyodo je pridobil informacijo, da naj bi bila goljufija povezana s štirimi avtomobilskimi modeli (med njimi naj bi bil tudi malček eK).  Kot trdi nerazkriti vir, naj bi se goljufija izvajala tako, da so bili preizkušeni avtomobili med testiranjem bistveno lažji kot serijski izdelki.

Način, na katerega naj bi Mitsubishi goljufal, se od Volkswagnovega bistveno razlikuje, rezultat pa je podoben. Padec ugleda japonske znamke z bogato tradicijo je neizbežen, poglobil pa bo tudi že tako nizko zaupanje javnosti v brezmadežno ravnanje avtomobilskih proizvajalcev. Mitsubishi je sicer v preteklem finančnem letu prodal več kot milijon vozil, družba pa ima že nekaj časa velike finančne težave, ki jih bo razkritje goljufije le še poglobilo. Po razkritju prvih informacij o tem so delnice družbe danes izgubile 15,16 odstotka. Nissan afere ne komentira.

Mitsubishi svoje avtomobile prodaja s pomočjo slogana Drive earth. Goljufija dokazuje, da jih na poti do čiste vesti čaka nevihtno obdobje. Rezultati testov učinkovitosti izgorevanja goriva pri več kot 600 tisoč vozilih so bili prirejeni. Mitsubishi je ob tem opozoril, da bi se število prizadetih vozil lahko v prihodnje še povečalo. Z goljufijo so uničil trud, ki so ga zadnjih deset let vlagali v dvig ugleda svoje znamke. | Foto: Reuters Mitsubishi svoje avtomobile prodaja s pomočjo slogana Drive earth. Goljufija dokazuje, da jih na poti do čiste vesti čaka nevihtno obdobje. Rezultati testov učinkovitosti izgorevanja goriva pri več kot 600 tisoč vozilih so bili prirejeni. Mitsubishi je ob tem opozoril, da bi se število prizadetih vozil lahko v prihodnje še povečalo. Z goljufijo so uničil trud, ki so ga zadnjih deset let vlagali v dvig ugleda svoje znamke. Foto: Reuters

Ne spreglejte