Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
12. 5. 2016,
13.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Mitsubishi

Četrtek, 12. 5. 2016, 13.32

6 let, 7 mesecev

Mitsubishi: Goljufali smo le pri japonskih vozilih

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Mitsubishi - emisijska afera se nadaljuje | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Pri Mitsubishiju so priznali, da je s prirejanjem rezultatov o emisijah "okuženih" trinajst avtomobilskih modelov. Velika večina vozil je iz tovarn zapeljala z Nissanovo značko. Predsednik znamke ne namerava odstopiti, Nissan pa pripravlja nakup skoraj tretjine znamke v težavah. Pomlad in poletje bosta ključna za prihodnji razvoj Mitsubishija.

Razlike med navedenimi in dejanskimi rezultati naj bi bile minimalne

Predsednik znamke Osami Masuko med uvodnim priklonom po tiskovni konferenci, na kateri so razkrili razsežnosti afere. | Foto: Ciril Komotar Predsednik znamke Osami Masuko med uvodnim priklonom po tiskovni konferenci, na kateri so razkrili razsežnosti afere. Foto: Ciril Komotar

Predsednik znamke Osami Masuko je dejal, da škandal še preiskujejo, izsledke pa bodo najpozneje 18. maja predali japonskemu prometnemu ministrstvu. Masuko je povedal tudi, da kljub pozivom japonskih medijev ne namerava odstopiti. Ob tem je poudaril, da obstaja več načinov prevzemanja odgovornosti – eden od teh naj bi bilo njegovo vodenje znamke iz trenutne krize.

Po izbruhu škandala je vrednost Mitsubishijevih delnic padla za 50 odstotkov, prepolovilo se je tudi povpraševanje po njihovih avtomobilih na domačem trgu. V iskanju resnice je preiskavo začela tudi neodvisna komisija, ki bo pregledala vse dokumente in razpoložljive podatke ter zaslišala vse, ki so osumljeni sodelovanja pri veliki emisijski goljufiji. Po koncu preiskave bodo uvedli predlog za preprečevanje podobnih kršitev v prihodnje.

Bo Nissan z nakupom Mitsubishijevih delnic pomagal partnerju v težavah?

Japonski mediji so poročali, da naj bi bilo vsega skupaj prizadetih okoli 625 tisoč avtomobilov – od teh naj bi jih kar 468 tisoč nosilo Nissanovo značko. Naj spomnimo, Nissan sodeluje z Mitsubishijem, hkrati pa je bil tisti, ki je prvi objavil informacije o goljufanju svojih partnerjev. Morda bo Nissan tudi tisti, ki jih bo rešil.

Med znamkama naj bi že potekali pogovori, Nissan pa naj bi načrtoval nakup 30 odstotkov Mitsubishijevih delnic. Ta bi s svežim kapitalom lažje zlezel iz trenutnih finančnih in emisijskih zagat. Obe podjetji v trenutkih krize dokazujeta, da je poglobitev sodelovanja najbrž boljši način spopadanja s krizo kot partnerska ločitev. Mitsubishi naj ne bi pridobil le kapitala, ampak tudi pomoč v obliki vodenja znamke.

Bi Nissan sploh prekinil sodelovanje z Mistubishijem? Izgube bi bile prevelike …

Možnost, da bi se sodelovanje med obema proizvajalcema prenehalo, je bila že na začetku zelo majhna. Avtomobili, ki jih je prizadela goljufija, prihajajo iz razreda malčkov, ti pa na Japonskem predstavljajo kar 40 odstotkov prodaje. Prenehanje partnerstva bi v tem pogledu pogubno vplivalo na Nissanovo sposobnost zalaganja trga z vozili, ki jih za njih v tem trenutku izdeluje Mitsubishi. V vednost – Nissan je lastna majhna vozila nehal izdelovati leta 2010, torej v letu, ko je sklenil partnerski odnos z Mitsubishijem. Najbrž v celotni zgodbi pomembno vlogo igra dejstvo, da bosta nadaljnje sodelovanje in nakup skoraj tretjinskega deleža podjetja v težavah Nissanu omogočila tudi dostop do Mitsubishijeve tehnologije, povezane s trajnostno mobilnostjo ...

Ne spreglejte