Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
7. 1. 2013,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercedes-Benz Terenski Avtomoto

Ponedeljek, 7. 1. 2013, 12.39

8 let

Mercedes G 6x6 in LAPV 6.1 – robustneža za surove podlage in razmere

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mercedes-Benz je za potrebe oboroženih sil razvil dva nova modela na osnovi svoje terenske legende serije G. Oklepni LAPV 6.1 zmore po bojišču voziti s 140 kilometri na uro, G 6x6 pa ima eno os več.

Okrepljena karoserija, protiminsko podvozje in končna hitrost 140 kilometrov na uro

Nemci so na sejmu Eurosatory veliko zanimanja poželi z najnovejšim lahkim oklepnim patruljnim vozilom, narejenim na osnovi robustnega in mehansko dovršenega klasičnega terenca mercedesa-benza serije G.

LAPV 6.1 (Light Armoured Patrol Vehicle) je taktično vozilo, katerega največja prednosti so okretnost in terenske zmogljivosti, relativno dobra protiminska zaščita – dno z obliko V za zmanjšanje učinkov udarnega vala ob aktiviranju eksplozivnega telesa pod vozilom – in za tovrstno vozilo visoka končna hitrost, ki znaša 140 kilometrov na uro.

Unimogova pogonska mehanika in 3,0-litrski dizel

Za kar najboljše terenske zmogljivosti so že v osnovi odlične prenose pri Mercedesu za potrebe LAPV 6.1 nadgradili z rešitvami iz unimoga, ki je novincu posodil ojačene gredi. Zraven seveda spadajo tudi mehanske diferencialne zapore in reduciran prenos za spopad z najslabšimi podlagami, kot so blato, puščavski pesek, skale …

Hitro patruljno vozilo, ki je namenjeno tudi za posredovanje v sovražnikovem zaledju, jasno potrebuje tudi zanesljiv, dovolj zmogljiv in varčen motor. Pod motornim pokrovom LAPV 6.1 se torej vrti 3-litrski prisilno polnjen dizelski motor V6, ki je identičen tistemu iz civilnega modela G300 CDI. Ta pridela 135 kilovatov največje moči in 400 njutonmetrov navora.

G 6x6 – še ena os in "nahrbtnik", v katerega gre okrogle tri tone tovora

G-jeva osnova pa je služila tudi za osnovo nove, izredno trpežne in terensko zmogljive vojaške "mule".

G 6x6 je torej podaljšana "pick-up" oziroma poltovornjaška različica G-ja, ki so ji inženirji zadaj dodali še eno, tretjo pogonsko os in ji ojačili šasijo.

Tak transportni offroad dostavnik lahko praktično kamorkoli ob še vedno precej kompaktnih dimenzijah pripelje okrogle tri tone tovora. Za nakup novinca 6x6 so se prvi odločili v švedskih oboroženih silah.

V Stuttgartu bodo G-ja 6x6 menda pripravili tudi za uporabo in prodajo v civilne namene.

Ne spreglejte