SiolNET. Avtomoto Novice
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Mercedes-Benz

Plačilo goriva s prstnim odtisom? Mercedes se strinja.

0,14

termometer

Mercedes EQE SUV | Digitalizirana notranjost v novem mercedesu EQE SUV | Foto: Gregor Pavšič
Digitalizirana notranjost v novem mercedesu EQE SUV Foto: Gregor Pavšič

Mercedes-Benz bo začel v Nemčiji uvajati možnost plačila goriva prek infotelematskega vmesnika, ki se bo aktiviral s pomočjo prstnega odtisa.

Leta 2002 je Audi z modelom A8 med prvimi uvedel možnost zagona avtomobila prek prstnega odtisa. Pozneje je prstni odtis za aktivacijo določenih funkcij znotraj avtomobila preizkusilo še nekaj drugih proizvajalcev. Mercedes-Benz pa se zdaj s prstnim odtisom podaja na področje, ki ga omogočajo povezane storitve v širšem avtomobilskem ekosistemu.

Gorivo dizel bencin bencinska črpalka | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj Plačilo goriva, storitev ali polnjenja kar iz avtomobila?

Med te spadajo tudi bencinski servisi in tako bo mogoče v Nemčiji na okrog 3.500 črpalkah gorivo plačati prek prstnega odtisa v vozilu. Ta bo povezan z ustrezno kartico ter podatki z ustrezno povezane črpalke, ki bo javila količino goriva in ceno za liter. Mercedes je opravil raziskavo trga in ugotovil, da bi približno 60 odstotkov voznikov, starih od 18 do 39 let, gorivo raje plačalo kar iz notranjosti avtomobila. Vsaj polovico takih voznikov glede na raziskavo zanima nakup storitev ali izdelkov prek avtomobilskega vmesnika.

Mercedes bo funkcijo za začetek uvedel v Nemčiji, v načrtu pa je tudi širitev ponudbe na druge evropske trge. Funkcijo bo mogoče razširiti tudi na področje plačila polnjenja pri električnih avtomobilih.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin