Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
10. 4. 2013,
14.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercedes-Benz

Sreda, 10. 4. 2013, 14.29

7 let, 12 mesecev

Mercedes-benz CLA – zdaj bo rezal tudi slovenski zrak

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mercedes-Benz je v Sloveniji tudi uradno začel prodajati atraktivnega in dinamičnega štirivratnega kupeja, ki bo imel zanje tako prodajni kot marketinški pomen. Obliko mu je zarisal Robert Lešnik.

Stuttgartčani postajajo tudi oblikovalski guruji

Mercedes-Benz leta 1885 ni izdelal le prvega avtomobila z motorjem na notranje izgorevanje, temveč je bil sinonim za revolucionarne, pozneje pa samoumevne tehnične pripomočke v avtomobilu. Spomnimo se le zračnih blazin, zavornega sistema ABS in sistema proti zdrsu pogonskih koles. Stuttgartčani pa dolgo niso veljali za guruje na področju avtomobilskega oblikovanja, kar se je dokončno spremenilo šele leta 2004 z revolucionarnim štirivratnim kupejem CLS.

Narisal ga je Slovenec

Zunanji videz novega CLA-ja je narisal Slovenec Robert Lešnik, ki se je že podpisal pod Mercedes-Benzova razreda A in B. CLA navzven kar poka po dinamičnih in ostrih linijah, s katerimi je postal nadvse drzen in na cesti opazen štirivratni premiumski kupe. CLA je nastal na osnovi A-ja, od katerega je daljši 33,8 centimetra.

Za Mercedes-Benz novinec ne bo služil le na področju izboljševanja prodajnih številk. Nemci bodo z njim morda še pomembneje poskušali na svojo stran pridobiti mlajše kupce, ki so do zdaj raje pogledovali proti konkurenčnim znamkam premiumske ponudbe. Zato bo imel lahko atraktivni CLA tudi pomemben marketinški učinek. Same od sebe se ponujajo primerjave z BMW-jevo serijo 3, audijem A4 in volkswagnom CC.

Že prihodnje leto bo CLA na voljo tudi v karoserijski različici "shooting brake", čez dve leti pa predvidoma tudi kot kabriolet.

CLA z najboljšim količnikom zračnega upora med velikoserijskimi avtomobili

CLA velja za aerodinamično najboljši velikoserijski avtomobil, saj po količniku zračnega upora užene tako toyoto prius kot BMW-ja 320d efficientdynamics. Mercedes-Benz tega količnika ni dosegel le z manjšo površino sprednjega dela vozila, temveč tudi z manjšimi karoserijskimi dodatki. V primeru modela 180 blueefficieny so to prilagodljive rešetke odprtin za dovod zraka, dodelani sprednji odbijač, večja zatesnjenost spojev med lučmi in karoserijo ter usmerjevalniki zraka, ki tudi ob bokih in kolesih znižujejo turbulentna vrtinčenja zračnega toka. CLA ima ob tem tudi dodelan zadnji difuzor in zračni tok pod vozilom.

V ponudbi trije bencinski in en dizelski motor

V Sloveniji bo novi mercedes-benz CLA na voljo s štirimi različnimi štirivaljnimi motorji, od tega tremi bencinskimi in enim dizelskim. Slednji naj bi vseeno predstavljal okrog 60 odstotkov izbire pri kupcih.

Moč bencinskih motorjev sega od 90 do 155 kilovatov, dizelski motor za model 220 CDI pa ima 125 kilovatov. Bencinska modela CLA 180 in CLA 200 bosta na voljo s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, model CLA 250 pa s samodejnim sedemstopenjskim menjalnikom DCT. Ta menjalnik bo združen tudi z omenjenim dizelskim motorjem. Vsi motorji so v skladu z normativi Euro 6.

Na voljo sta opremi urban in AMG line. Kot zadnji sladkorček bo Mercedes-Benz CLA-ja ponudil tudi z znatno obdelavo svojega športnega oddelka. Model CLA 45 AMG prihaja na trg septembra.

Izboljšan sistem za samodejno zaviranje v mestu

Med varnostno-asistenčnimi sistemi velja omeniti izboljšan sistem za samodejno zaviranje in preprečevanje trkov, ki zdaj deluje od hitrosti sedem kilometrov na uro naprej. Vozne lastnosti bo športnemu kupeju omogočal asistenčni sistem za vozno dinamiko v ovinkih.

Ne spreglejte