Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 11. 2015,
7.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Emirates Airbus

Petek, 6. 11. 2015, 7.09

8 let

Letalska erotika nad Dubajem: s krili in motorjema na hrbtu ob bok airbusu A380

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Drzna letalca, opremljena le s posebno obleko s krili, štirimi reaktivnim motorji in posodo s kerozinom, sta se nad Dubajem v formaciji pridružila največjemu potniškemu letalu airbusu A380.

Z ramo ob rami z letalom, ki čez krila meri skoraj 80 metrov

Video se začne kot klasični oglaševalski prispevek družbe Emirates iz Dubaja, nato pa se v zraku nad mestom airbusu A380 – največjemu potniškemu letalu na svetu – pridružita še dva adrenalinska kaskaderja. Nekaj minut prej sta izskočila iz helikopterja na 1.600 metrih. Na sebi sta imela le posebna krila s premerom več kot dveh metrov in obleko za letenje, ki skupaj z reaktivnim pogonom tehta 55 kilogramov. Krila so izdelana iz ogljikovih vlaken, za potisk pa skrbita reaktivna motorja jet-cat P400.

Pri hitrosti okrog 200 kilometrov na uro sta se oba letalca Yves Rossy in Vince Reffet v formaciji pridružila airbusu A380. Spomnimo, gre za 72 metrov dolgo širokotrupno potniško letalo, ki ima premer kril skoraj 80 metrov, poganjajo pa ga štirje motorji. Medtem ko ima vsak med njimi potisk 32 tisoč kilogramov, zmore posamezen motor na krilih letalcev potisk 40 kilogramov.

"Počutila sva se kot dva komarja."

Airbus, Rossy in Reffet so na višini okrog 1.200 metrov uprizorili formacijo, ki združuje najnaprednejšo letalsko tehniko in človeško željo po letenju. Pri Emiratih pravijo, da so formacijo pred tem skrbno preučili, trenirali na simulatorju in se tako posvetili varnosti obeh letalcev.

"Prihajam iz komercialnega letalstva. Vedno sem si želel leteti, ne da bi sedel v kokpitu letala. Deliti si zrak z airbusom A380 je bil nerealen občutek, počutila sva se kot dva majhna komarja," je povedal Rossy, ki pa je skupaj z Reffetom nad Dubajem že maja snemal podoben video. Takrat sta bila v zraku še sama.

56-letni Rossy je pred štirimi leti s svojo opremo letel nad Arizono v ZDA. Ameriška uprava za letenje ga je pri izdaji dovoljenja uradno označila za letalo. Rossy velja tudi za izumitelja tako imenovane opreme jetpack, ki ljudem dovoljuje letenje. Švicar je bil sploh prvi človek, ki je letel na tak način.

Ne spreglejte