Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
6.25

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

Sueški prekop

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 6.25

3 mesece, 1 teden

Napetosti v Sueškem prekopu

Ladijski obvoz bo drag: nekatere znamke že v resnih težavah

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
Maersk, Maersk Line, kontejnerska ladja, tovorna ladja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Napetosti v Sueškem prekopu že vplivajo na dobavo sestavnih delov nekaterih avtomobilskih proizvajalcev. Delo v tovarnah bosta močno omejila Tesla in Volvo, Stellantis je najnujnejše pripeljal kar z letali. Obvoz okrog Afrike bo močno vplival na čas dobav in ceno prevoza.

Pred dobrim tednom je Maerskovo ladjo med prečkanjem ožine Bab el Mandeb zadel izstrelek. Nato so jo napadla še štiri plovila s hutiji, vendar so helikopterji z bližnjih ameriških rušilcev, ki so se odzvali na klic na pomoč, tri potopili, četrto plovilo pa je pobegnilo.

Jemenski uporniki hutiji v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi vse pogosteje izvajajo napade z brezpilotnimi letalniki in raketami na trgovske ladje v Rdečem morju ter Adenskem zalivu.

Tesla tovornjak | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Napetosti ustavljajo svetovne dobaviteljske poti

Po epidemiji covid-19 se je zaradi napetosti v Rdečem morju začela nova logistična kriza v avtomobilski industriji. Kanal predstavlja okrog 12 odstotkov svetovnega prometa tovornih ladij in ima neposreden vpliv na prevoz najrazličnejših komponent iz Daljnega vzhoda proti Evropi. Nekateri prevozniki so že napovedali uporabo daljše poti okrog južnega rta Afrike, daljša pot pa prinaša višje stroške in daljši čas potovanja.

Pri Tesli so že napovedali ustavitev večine proizvodnje v tovarni v Berlinu, ki se bo zgodila konec tega meseca. Trajala naj bi od 29. januarja do 11. februarja. Napetosti v Sueškem prekopu vplivajo na dobavo sestavnih delov za nove avtomobile.

Volvo bo prav tako ta teden za tri dni ustavil proizvodnjo v svoji tovarni v Belgiji, ker je zaradi logističnih ovir ostal brez menjalnikov.

Pred leti je plovbo skozi prekop zaustavila Evergreenova ladja, ki se je zagozdila. | Foto: Pred leti je plovbo skozi prekop zaustavila Evergreenova ladja, ki se je zagozdila.

Okrog Afrike: deset dodatnih dni plovbe in milijon dolarjev za gorivo

Pri Maersku, enemu največjih ladijskih prevoznikov, so povedali, da zahteva daljša pot okrog Afrike deset dodatnih dni plovbe in v eno smer prinese dodaten milijon dolarjev stroškov za ladijsko gorivo. Prizadeta seveda ni le avtomobilska industrija, temveč tudi najrazličnejši drugi proizvajalci od oblek do pohištva. Za nameček sta suša in posledična nizka raven gladine morja otežili tudi promet skozi Panamski prekop.

Pri koncernu Stellantis večjih težav s proizvodnjo ni, določene komponente so prepeljali tudi z letali. Pri BMW, Renaultu in Volkswagnu so konec prejšnjega tedna sporočili, da razmere v Sueškem prekopu na njihovo proizvodnjo ne vplivajo.

Skozi Sueški prekop je dnevno potovalo med 500 in 600 tisoč kontejnerskih enot (TEU), zdaj je količina upadla le na okrog 200 tisoč TEU.

Sueški prekop je sicer 163 kilometrov dolg umetni prekop med Port Saidom ob Sredozemskem in Suezom v Rdečem morju. V moderni obliki so prekop po načrtih Francoza Ferdinanda de Lessepsa gradili med leti 1859 in 1869, leta 2015 pa so ga dogradili in obnovili. 
Ne spreglejte