Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
5. 7. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Porsche Holding Avstrija posel Prodaja avtomobilov

Sreda, 5. 7. 2017, 5.30

6 let, 6 mesecev

Kralji posla v Avstriji: OMV na vrhu zamenjal Porsche Holding, ki ima podjetje tudi v Ljubljani

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Po letih prevlade naftnega koncerna OMV je lani najuspešnejše avstrijsko podjetje postalo Porsche Holding, trgovec z avtomobili koncerna Volkswagen. Družba iz Salzburga je prodala 750 tisoč novih vozil in imela 21 milijard evrov prihodkov. Porsche Holding ima v lasti tudi podjetje Porsche Slovenija iz Ljubljane, ki je najuspešnejši trgovec z avtomobili v Sloveniji.

To je nov izobraževalni center Porsche Holdinga v Salburgu, ki so jo odprli lani. Vanjo so vložili sedem milijonov evrov, vsako leto pa bo služila za izobraževanje 3.900 servisnih tehnikov. | Foto: Porsche Holding To je nov izobraževalni center Porsche Holdinga v Salburgu, ki so jo odprli lani. Vanjo so vložili sedem milijonov evrov, vsako leto pa bo služila za izobraževanje 3.900 servisnih tehnikov. Foto: Porsche Holding

Prodali več kot milijon avtomobilov in postali avstrijska številka 1

Porsche Holding ni več največji avtomobilski trgovec v Evropi – s prevzemom nekaterih njihovih trgovcev je (bo) to postal Švicar Emil Frey (v lasti ima tudi Peugeot in Citroen v Sloveniji) – a v Avstriji se je podjetje iz Salzburga prvič zavihtelo na vrh najuspešnejših podjetij, kažejo podatki poslovne revije Trend. Porsche Holding je lani prvič presegel magično mejo milijon prodanih avtomobilov, od tega dobrih 750 tisoč novih vozil. Njihovi prihodki so znašali kar 21,1 milijarde evrov. Porsche Holding, ki ga vodi Francoz Alain Favey, je s svojimi trgovci prisoten v 26 različnih državah. V njih ima 639 posameznih trgovcev.

Pet najuspešnejših podjetji v Avstriji v letu 2016:

 

Prihodki iz prodaje

Sprememba 2016/2016

Št. zaposlenih

Porsche Holding

21,1 milijarde EUR

+ 12,2 %

35.600

OMV AG

19,2 milijarde EUR

-14,5 %

23.171

Spar Österreich

13,8 milijarde EUR

+ 4,7  %

77.480

Strabag SE

13,4 milijarde EUR

-5,6 %

71.839

Rewe International

12,7 milijarde EUR

+ 1,4 %

69.538

Družbo Porsche Slovenija, ki je v stoodstotni lasti Porsche Holdinga, vodi Danilo Ferjančič. | Foto: Ciril Komotar Družbo Porsche Slovenija, ki je v stoodstotni lasti Porsche Holdinga, vodi Danilo Ferjančič. Foto: Ciril Komotar Porsche Holding ima v lasti tudi najuspešnejšega avtomobilskega trgovca v Sloveniji

V stoodstotni lasti avstrijske družbe je tudi najuspešnejši slovenski trgovec z avtomobili Porsche Slovenija, ki zastopa znamke koncerna Volkswagen. Lani so po uradni statistiki prodali 19.594 vozil, kar jim je uradno prineslo približno tretjinski delež slovenskega avtomobilskega trga.

Letos so do konca maja prodali že več kot 10 tisoč novih avtomobilov, od tega polovico znamke Volkswagen. Tako v Avstriji kot v Sloveniji dizelska afera v zadnjih dveh letih ni prav nič zamajala položaja nemškega avtomobilskega koncerna. V Avstriji, kjer so lani prodali 120 tisoč avtomobilov, so imeli 34,5-odstotni tržni delež.

Nižje cene goriv ustavile prevlado OMV

Drugo mesto v Avstriji je pripadlo koncernu OMV, ki pa je imel lani 1,84 milijarde evrov manjše prihodke od Porsche Holdinga. OMV je v zadnjih letih tradicionalno držal vodilno mesto med podjetji v Avstriji, lani pa so mu poslovne rezultate skazile nižje cene goriv in prodaje nekaterih poslovnih enot. Njihovi prihodki iz prodaje so upadli za dobrih 14 odstotkov.

Vhod v tovarno motorjev BMW v avstrijskem mestu Steyr pri Linzu. | Foto: BMW Vhod v tovarno motorjev BMW v avstrijskem mestu Steyr pri Linzu. Foto: BMW Red Bull šele enajsti, med dvajseterico tudi tovarna motorjev BMW

Na tretje mesto se je zavihtela poslovna skupina Spar, ki je imela za 13,8 milijarde evrov prihodkov iz prodaje. V prvi deseterici po številu prihodkov ni giganta energetskih pijač Red Bull iz Salzburga, saj je družba Dietricha Mateschitza zasedla le enajsto mesto.

Med prvo dvajseterico je na skupno 18. mestu tudi družba BMW Motoren. To je tovarna motorjev za avtomobile BMW iz mesta Steyr pri Linzu, ki je lani prvič izdelala več kot 1,2 milijona motorjev, njihovi prihodki pa so znašali rekordnih 3,9 milijarde evrov.

Ne spreglejte