Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 12. 2018,
14.58

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

Kia

Nedelja, 2. 12. 2018, 14.58

5 let, 4 mesece

Korejski odgovor na vse zahtevnejše kupce #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Sportage je po ceedu najpomembnejši model znamke v Sloveniji, ki ga izdelujejo na Slovaškem in bo s posodobljeno podobo ter novimi motorji poskušal obdržati svoj položaj na trgu. Kupce tudi tokrat vabijo z velikimi popusti, polne cene pa se začnejo pri 22 tisoč evrih.

Kozmetične spremembe so majhne in jih bodo opazili le najbolj zvesti ljubitelji znamke. | Foto: Gašper Pirman Kozmetične spremembe so majhne in jih bodo opazili le najbolj zvesti ljubitelji znamke. Foto: Gašper Pirman

Razcvet je prinesla selitev proizvodnje

Sportage je eden prvih športnih terencev, namenjen širši uporabi terensko bistveno manj zahtevnih kupcev. Svojo pot je začel že leta 1990, a se je v Evropi model uveljavil šele leta 2010, ko so proizvodnjo modela preselili na Slovaško. Skupaj s tem sta prišla tudi nov oblikovni jezik in nadgradnja potniške kabine. Danes je kar 64 odstotkov vseh avtomobilov, ki zapeljelo iz obrata v Žilini, sportageev, s tem je sedmi najbolje prodajani model v svojem razredu v Evropi.

Avtomoto Kia prvič z dizelskim blagim hibridom #foto
Prvi korak uresničevanja strategije elektrifikacije do leta 2025

48-voltni pogon mehkega hibrida je prva nova tehnologija, ki jo Kia predstavlja kot del svoje širše strategije elektrifikacije Kia dizel blagi hibrid | Foto: Kia Foto: Kia modelne palete. Predstavitev novega 48-voltnega pogona pomeni, da je Kia prvi avtomobilski proizvajalec, ki v svoji ponudbi kupcem ponuja hibridna vozila, priključne hibride, stoodstotno električna vozila in 48-voltno tehnologijo.

Načina delovanja "motor" in "generator"

Kiina tehnologija blagega hibrida uporablja kompaktno 0,46kWh 48-voltno litij-ionsko baterijo in novi zaganjalnik-generator mehkega hibrida (MHSG). Z elektronskim nadzorom MHSG z uporabo inverterja sistem neopazno preklaplja med dvema načinoma delovanja: "motor" in "generator". MHSG, ki je prek jermena povezan s pogonsko gredjo dizelskega motorja, med pospeševanjem zagotavlja do deset kilovatov moči pri načinu delovanja "motor", s čimer se zmanjšujejo hrup in izpusti.

Za zdaj je tehnologija blagega hibrida na voljo le pri najmočnejšem dvolitrskem dizelskem motorju, poleti pa bo enak sistem na voljo še pri močnejši različici 1,6-litrskega dizla.

Stari 1,7-litrski je zamenjal novi motor iz serije U. Prvič je na voljo tudi tehnologija blagega hibrida. | Foto: Gašper Pirman Stari 1,7-litrski je zamenjal novi motor iz serije U. Prvič je na voljo tudi tehnologija blagega hibrida. Foto: Gašper Pirman

Poslavlja se stari 1,7-litrski dizel

Stari 1,7-litrski dizelski štirivaljnik je s prenovo pomahal v slovo. Najbolj priljubljena izbira naših kupcev bo odslej nov dizelski štirivaljnik iz serije U. 1,6-litrski motor je na voljo v dveh izvedbah, s 85 in sto kilovati. Kot že omenjeno, dizelsko stran zastopa še najmočnejši dvolitrski motor s tehnologijo blagega hibrida, ki ima 136 kilovatov.

Pri dizlih je zdaj že standardni vstopni motor 1,6-litrski atmosferski štirivaljniik s 97 kilovati. Bolj smiselna izbira je nedvomno prav tako 1,6-litrski, vendar prisilno polnjeni bencinski agregat s 136 kilovati.

Sportage je v osnovi opremljen s pogonom na prednji kolesni par in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, pri močnejših motorjih pa lahko kupci izberejo štirikolesni pogon (dva tisoč evrov) in samodejni menjalnik (sedemstopenjski DCT - 1.800 evrov, osemstopenjski samodejni menjalnik pri 2.0 CRDi - 1.500 evrov).

Oblikovne spremembe so majhne

Čeprav so oblikovne spremembe majhne, prenovljeni sportage z novimi motorji in tehnologijami samozavestno vstopa v novo leto. Pri uvozniku nove kupce ponovno vabijo z visokimi popusti, še posebej če izberete financiranje, zato bomo navedli le osnovno ceno - 22.800 evrov. Pri gotovinskem plačilu se ta zniža za 1.200 evrov, pri izbiri bistveno bolj priljubljenega financiranja pa se ta zniža za 5.100 evrov.

Kia sportage | Foto: Kia Foto: Kia

Ne spreglejte