Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
18. 9. 2014,
16.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Citroën

Četrtek, 18. 9. 2014, 16.29

8 let

Konceptni C4 cactus airflow 2L – le dva litra goriva na sto kilometrov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na izziv mobilnosti v zgoščenih prometnih razmerah in stroškovne preudarnosti kupca bodo pri Citroënu odgovorili s konceptom C4 cactus airflow, ki na sto kilometrov porabi le dva litra goriva.

Urbana mobilnost skozi prizmo ugodnega stroškovnika in ekologije

Ena od glavnih zvezd Citroënovega razstavnega prostora na domačem salonu v Parizu bo koncept C4 cactus airflow 2L. Gre za avtomobil, s katerim želijo Francozi predstaviti tehnologijo, s katero se lotevajo izzivov urbane mobilnosti z vidika energijske učinkovitosti vožnje v zgoščenem prometu, vpliva na okolje in nadaljnjega razvoja avtomobilizma.

C4 cactus airflow 2L bo v soju žarometov pariškega salona predstavljen kot nekakšen laboratoriji, s katerim želijo v koncernu PSA svetu pokazati predvsem nekakšen koncentrat svojih najdrznejših tehnologij, za katere trdijo, da bodo na njih gradili nove modele.

Pri tem velja omeniti, da ta konceptni avtomobil uporablja tehnološke rešitve, ki so že na voljo tudi v nekaterih koncernskih serijskih modelih. V celoti na primer povzema cactusovo lahko zasnovo, pri čemer so pri konceptu skupno maso znižali še za dodatnih sto kilogramov. Poleg jekla visoke elastičnosti so izdatneje uporabili še aluminijeve zlitine in kompozite materiale, iz katerih je narejen celoten sprednji pod vozila.

Dva litra na sto kilometrov s pomočjo stisnjenega zraka, izboljšane aerodinamike in obutve z nizkim kotalnim uporom

Da so inženirji dosegli obljubljeno porabo dveh litrov goriva na sto kilometrov, so morali z vrsto ukrepov – prilagojeno podvozje, dodatni usmerjevalniki zračnega toka, kamere namesto vzvratnih ogledal na bokih itd. – za 20 odstotkov izboljšati aerodinamiko in na platišča namestiti gume (michelin 155/70/R19) z nižjim kotalnim uporom.

Za pogon tega laboratorija sodobnih tehnologij skrbi hibridni sistem tehnologije Hybrid Air, ki je združen s trivaljnim bencinskim motor serije PureTech. Pogonski sklop tako temelji na energiji motorja z notranjim izgorevanjem, ki mu pomaga energija stisnjenega zraka.

Celoten sistem – stiskanje zraka v tlačni rezervoar, sestav dveh motorjev oz. hidravličnih črpalk in samodejnega menjalnika s planetnim gonilom – krmili nadzorna enota, ki jo upravljajo voznikovi ukazi, pri čemer se sproti prilagaja tudi energetska poraba.

Ne spreglejte