Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
23. 11. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

2

Natisni članek

delnice Tesla

Četrtek, 23. 11. 2017, 5.30

6 let, 5 mesecev

Koliko je bilo mogoče zaslužiti z delnico Tesle, ki ji napovedujejo turbulentno leto 2018

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

2

Vrednost delnice Tesle se je v dobrih štirih letih skoraj početverila in začetnim podpornikom prinesla lepo rast vloženega denarja. Tako kot Tesla se je danes na razpotju znašla tudi njegova delnica. Borzni analitiki ji napovedujejo turbulentno leto 2018.

Tesla je predstavila novo generacijo roadsterja, ki pa ni bistveno povečal vrednosti delnice. | Foto: Tesla Tesla je predstavila novo generacijo roadsterja, ki pa ni bistveno povečal vrednosti delnice. Foto: Tesla

Vrednost delnice Tesle (TSLA) je začela strmo naraščati spomladi leta 2013, ko v avtomobilski industriji še ni bilo veliko govora o tem. Junija leta 2013 je vrednost delnice prvič dosegla mejo 100 ameriških dolarjev, nato pa je imela številne vzpone in vmesne manjše padce. Dvakrat je prišla na mejo 280 dolarjev, v začetku lanskega leta pa padla le na vrednost dobrih 150 dolarjev na delnico.

Kako se je gibala vrednost delnice od vstopa na borzo in v zadnjih treh mesecih

Od lanskega decembra do letošnjega septembra je sledila strma rast. Letos je vrednost zrasla za slabih 47 odstotkov. Rekordna vrednost delnice je bila septembra 383 dolarjev. Gibanje delnice v zadnjih tednih in tudi dneh kaže na trenutno precejšnjo ranljivost za vlagatelje, prav tako pa tudi na dejstvo, da je Tesla kot nišni avtomobilski proizvajalec na razkrižju poti proti pravemu velikoserijskemu proizvajalcu električnih avtomobilov.

tesla delnica | Foto:

Kljub odmevnim predstavitvam vrednost delnice pred dnevi ni poskočila

Vrednost delnice je svoj vrhunec dosegla septembra, nato pa je do danes padla za okoli 20 odstotkov. Kljub nedavni zelo odmevni predstavitvi električnega tovornjaka in prototipa novega roadsterja pa vrednost delnice v naslednjih dneh ni bistveno poskočila. Dan po predstavitvi je sicer sledil skok navzgor, nato pa se je gibanje vrednosti precej umirilo. Borzni analitiki opozarjajo, da so vlagatelji postali previdnejši in da predvsem čakajo na rešitev proizvodne krize s Teslovim ključnim modelom 3. V zadnjem četrtletju bi jih morali izdelati 1.500, dejansko so jih sestavili le 260.

''Delnica Tesle bo prihodnje leto zelo ranljiva, pričakujem velika gibanja vrednosti navzgor in navzdol. Težko je napovedati, v katero smer se bo gibala. Lahko da bo vrednost narasla vse do 400 dolarjev, a nato jo čakajo številni izzivi. Ne izključujem niti velikega padca vrednosti, vse tja do 50 odstotkov,'' je ocenil analitik Adam Jones iz hiše Morgan Stanley.

Obstoj, poslovanje in tudi vrednost delnice Tesle so najbolj odvisne od uspešnosti proizvodnje modela 3. | Foto: Tesla Motors Obstoj, poslovanje in tudi vrednost delnice Tesle so najbolj odvisne od uspešnosti proizvodnje modela 3. Foto: Tesla Motors

Ključni model 3 lahko zdaj naročajo vsi

Pri Tesli so pred dnevi nakup modela 3 vendarle omogočili tudi tistim, ki so predhodno vplačali rezervacijo in ne sodijo med zaposlene ali drugačne sodelavce Tesle. Do zdaj so namreč lahko svojo rezervacijo v dejanski nakup spremenili le ti. Ob predstavitvi zadnjih četrtletnih rezultatov je bil Elon Musk optimističen, da bodo tedenski oziroma mesečni obseg proizvodnje modela 3 že občutno povečali do konca naslednjega četrtletja in v tem četrtletju izdelali vsaj 1.500 vozil.

Tesla ima za rešitev proizvodnega ozkega grla, ki je povezano predvsem s sestavljanjem baterijskih kompletov, približno tri mesece časa. Ob predstavitvi naslednjih četrtletnih rezultatov bo imel obseg proizvodnje modela 3 najbrž ključen vpliv na gibanje Teslove delnice.

Nekdanji predsednik General Motorsa je Tesli napovedal propad

Čeprav so pri Tesli že več mesecev napovedovali predstavitev električnega tovornjaka, so številni celoten predstavitveni dogodek videli kot prikrivanje resničnih težav z modelom 3. Za ameriško televizijo CNBC se je oglasil Bob Lutz, nekdanji predsednik General Motors in znani kritik Tesle. ''Podjetje bo bankrotiralo, z zdajšnjim poslovanjem ne bodo preživeli do leta 2019. Tesla nima skrivnega recepta, uporablja enake litij-ionske baterije kot preostali proizvajalci. Porabili so že veliko denarja, za nadaljevanje poslovanja pa bodo potrebovali novo dokapitalizacijo,'' je bil oster Lutz.

Pri Bloombergu so prav tako objavili zanimiv prikaz, koliko denarja je Tesla porabil v zadnjem letu. Izračunali so, da je vsako minuto zapravil osem tisoč dolarjev oziroma 480 tisoč dolarjev na uro.

Več sto tisoč rezervacij modela 3, na drugi strani vse boljši tekmeci

Tesla na drugi strani seveda ohranja široko bazo sledilcev in privržencev, z novimi izdelki (tovornjak je že naročilo več znanih družb, med njimi tudi trgovski gigant Walmart) pa bodo dobil tudi nov svež kapital. Na voljo imajo več sto tisoč rezervacij modela 3. To seveda še niso dejanski nakupi, temveč le potencialni kupci in prihodnji vozniki njihovih električnih avtomobilov.

Konkurenca pa medtem ne počiva in Tesla danes ni več edini z naprednimi in vsakodnevno uporabnimi električnimi avtomobili. Prodajno je v zadnjih mesecih uspešen Nissan z novim leafom, prav tako tudi General Motors (GM) z boltom. Pri GM so prav tako napovedali razvoj nove platforme za svoja prihodnja električna vozila, ki bo nared leta 2021, in bo predvidoma omogočala prave zaslužke. Leta 2020 se bosta globalnemu trgu pridružila še Volkswagen in seveda trenutno prevladujoča Kitajska, kjer si tudi Tesla obeta svoj košček pogače elektromobilnosti.      

Ne spreglejte