Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
6. 12. 2017,
7.28

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

4

Natisni članek

Adria Airways letalske vozovnice

Sreda, 6. 12. 2017, 7.28

6 let, 4 mesece

Frankfurt: Napaka pri prevozniku. Adria: Napaka na letališču.

Ko je na letalu potnik preveč oziroma imata dva dodeljen isti sedež

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

4

Kaj se zgodi, če se kljub zelo ostrim varnostnim pregledom in avtomatizaciji izdaje vozovnic na letalo z istim vstopnim kuponom in dodeljenim sedežem odpravita dva različna potnika?

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je včeraj prepeljal svojega milijontega potnika. Na krovu letal (seveda tudi drugih prevoznikov) pa je lahko tudi več potnikov, kot je bilo izdanih vstopnih kuponov. | Foto: Klemen Korenjak Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je včeraj prepeljal svojega milijontega potnika. Na krovu letal (seveda tudi drugih prevoznikov) pa je lahko tudi več potnikov, kot je bilo izdanih vstopnih kuponov. Foto: Klemen Korenjak

Zgodilo se je pred dnevi na letališču v Frankfurtu. Potniki so se na večernem poletu iz Frankfurta v Ljubljano (Brnik) že posedli na letalo slovenskega prevoznika Adrie Airways in pričakovali začetek postopka za vzlet z enega najbolj prometnih evropskih letališč. Toda minila je še ena ura, preden je lahko kapitan letala prižgal motorje in letalo odpeljal proti stezi za vzlet.

Krivda pri letalskem prevozniku ali upravitelju letališča?

Kazalo je namreč, da je na krovu letala en potnik preveč. Kapitan letala je potnikom dejal, da zamujajo zaradi potnika, ki naj bi na letalo vstopil natančno en mesec prezgodaj. "Črnega potnika" so morali iz očitnih varnostnih razlogov temeljito preveriti. Opravičil se je potnikom za zamudo (dobil so še dodaten kozarec brezplačne vode), letalo je nato brez težav in z dodatnim potnikom odletelo proti Sloveniji.

Potniki so zaradi preverjanja nastalega položaja v letalu pred vzletom čakali eno uro. | Foto: Gregor Pavšič Potniki so zaradi preverjanja nastalega položaja v letalu pred vzletom čakali eno uro. Foto: Gregor Pavšič

Danes pri Adria Airways kot razlog zapleta uradno navajajo napako letališkega osebja v Frankfurtu, ki naj bi dvema potnikoma izdalo isti vstopni kupon (boarding pass) za isti sedež. Take napake se tudi iz naših izkušenj pojavijo relativno pogosto.

Upravitelji letališča v Frankfurtu krivde po našem vprašanju niso sprejeli, temveč so kot odgovornega za ves postopek (prijava na polet, izdaja vstopnih kuponov) označili letalskega prevoznika. Prijave na polet in izdaje vstopnih kuponov se danes večinoma izvajajo povsem elektronsko in avtomatično prek spletnih sistemov.

Pred vzletom vedno štetje izdanih vstopnih kuponov in potnikov na letalu

"Varnost v nobeni fazi ni bila ogrožena, saj je bil tudi ta potnik, kot vsi drugi, ustrezno varnostno pregledan. Ker se takšne in podobne situacije lahko zgodijo kadarkoli, se s tem namenom število dejansko vkrcanih potnikov vedno primerja s številom vstopnih kuponov. Tako posadka prevoznika po končanem vkrcanju ročno prešteje potnike na krovu, s čimer dejansko število potnikov na krovu preverja s številom na seznamu potnikov. Ta dva podatka se morata pred vzletom vedno ujemati," so nam postopek v takem primeru pojasnili pri Adria Airways.  

Ne spreglejte